AIPMS

ASOCIACION INDEPENDIENTE DE POLICIA MUNICIPAL DE SABADELL - Los comentarios son a titulo personal.
PROHIBIDA LA REPRODUCCION TOTAL O PARCIAL DE CUALQUIER ARTICULO o FOTOGRAFIA

jueves, 5 de mayo de 2016

ENTREVISTA A JOAN ANTONI QUESADA

Joan Antoni Quesada: «No és lògic que es conegui Sabadell pel cas Mercuri»

El nou intendent major de la Policia Municipal ha assumit el càrrec aquesta setmana 

Agafa les regnes del cos amb voluntat de millorar la seva projecció púbica i interna 

Alcaldia ha ordenat una investigació sobre el possible desviament de mig milió d'euros per part de sis membres del cos 

Duran segurà apartat fins que recursos humans no en decideixi el seu futur

 

Joan Antoni Quesada (1959) és des d’aquesta setmana nou intendent major de la Policia Municipal de Sabadell, càrrec que s’ha creat per liderar el cos a la ciutat. Amb una trajectòria de 30 anys com a policia local a les seves espatlles, ha treballat com a intendent de la Policia Local d’El Prat de Llobregat, inspector de la Policia Municipal de Salt o intendent en cap de la Policia Local de Terrassa, càrrec que ha ocupat des de 2001 i fins el mes passat. NacióSabadell ha pogut analitzar amb ell el present i futur de la Policia Municipal a Sabadell, i quines són les conseqüències que el cas Mercuri ha tingut en el cos. 

 

 - Com va ser per passar de liderar la policia a Terrassa a fer-ho a Sabadell?


- Em van demanar si em podia entrevistar amb l’alcalde, i em va plantejar la proposta obertament. Vaig demanar dos dies per rumiar-m’ho, quan estàs en un lloc i has de passar a un altre és un trasbals i ho has de pensar bé. Sabia, a més, que hi havia problemes a Sabadell, però sincerament, prefereixo una organització amb problemes que es poden resoldre que una que no en té.

- No li va semblar curiós que busquessin algú de fora del cos?

- Sempre és bo dur algú de fora, hi ha organitzacions capaces de proveir caps al cos, i d’altres on solen venir de fora. Quan vaig marxar d’El Prat de Llobregat va venir una altra persona, i quan vaig anar a Salt la persona que vaig substituir va marxar a Figueres. Funciona així, i sóc partidari que la gent vingui de fora, igual que també que els d’aquí marxin fora si volen créixer, per tenir una visió lateral de les coses i no tan focalitzada.

- I en dos dies va prendre la decisió.

- Sóc dels que pensa que les coses, quan es presenten, s’han de seguir. Em diuen que hi ha una feina i que creuen que la puc fer, i ho assumeixo, el tema m’agradava. Mai havia treballat amb un govern com el que hi ha ara a Sabadell, he treballat amb ajuntaments d’ICV, del PSC i d’independents, però mai amb un que té una mica de tot. De fet, és el contrari que a Terrassa, on l’oposició és la mateixa ideològicament parlant que els partits que governen aquí.

- Quines perspectives té per a la Policia Municipal?

- En els pocs dies que fa que sóc al càrrec he vist que hi ha molts espais de millora, i serà positiu incidir-hi, per treballar i obtenir la qualitat que espera el ciutadà. Això suposa incrementar la presència dels agents al carrer, les relacions amb ciutadans amb la policia de proximitat, i augmentar la capacitat en temes com ara la recepció i tramitació de denúncies, que al final dóna valor afegit a viure a la ciutat.

- Quina diferència hi troba amb Terrassa?

- Són organitzacions molt diferents, cada poble té la seva pròpia estructura policial. A Terrassa estava molt orientada als serveis per a les persones i les organitzacions veïnals. A nivell de dimensions i població no són tan diferents, algunes propostes les traslladaré d’allà aquí perquè estan prou provades i madures, sobretot en la part relacional, i aquí esperem que doni resultats.

 


Joan Antoni Quesada, al seu despatx de la comissaria de Sabadell. Foto: Albert Segura


- Com s’ha trobat el cos?

- Hi trobo persones que tenen una gran potencialitat, amb moltes ganes de fer canvis i progressar, aprendre noves habilitats, ha estat una impressió molt positiva. Crec que podem portar l’organització a un nivell d’excel·lència.

- I com creu que l’ha afectat el cas Mercuri?

- A Terrassa ens en vam assabentar per la premsa, recordo la imatge dels agents de policia entrant a l’Ajuntament i de l’escorcoll, va obrir tots els telenotícies. Quan passen aquestes coses quedes sobtat, edificis emblemàtics, que generen respecte, amb una cosa tan estranya com policies traient-ne papers... va ser un impacte. Amb tot, hi ha dues persones del cos investigades – Josep Miquel Duran, excap del cos, i Antoni Cortés, exsotscap – i això provoca certa confusió.

- I com es resoldrà?

- A curt i mitjà termini crec que és un tema del qual se n’acabarà girant full, s’imprimiran altres ritmes i formes de fer les coses. Hi haurà sentències, però el cert és que es tracta d’una història complexa. El govern de la ciutat ja ha fet el que calia fer, i ara cal girar full perquè no té lògica que una ciutat com Sabadell sigui coneguda per un cas com ho és el Mercuri. No és positiu que se l’associï amb un cas de corrupció.
 
- Fins ara el lideratge del cos l’ha tingut Pepi Llonch.

- Ha fet la gran feina de tripular l’organització amb totes les dificultats que hi ha hagut. Els dos màxims responsables van tenir un problema de salut i van abandonar el cos, i s’ha fet càrrec d’una situació sobrevinguda. És una gran professional.

- Amb tot, l’excap, Josep Miquel Duran, segueix al cos, i l’alcalde va dir que no assumiria cap responsabilitat.

- Els serveis de recursos humans estan buscant una sortida a aquest tema. Mentre duri el procés, estarà apartat del servei de la policia, però no sé a hores d’ara quina serà la solució.

- A banda, l’Associació Independent de Policies Municipals de Sabadell acusa Duran i cinc policies més de desviar mig milió d’euros.

- Hi ha un encàrrec d’Alcaldia per investigar internament aquest fet, depenent del resultat de la investigació es prendran les mesures que correspongui. Si algú ha fet ús indegut de fons públics, n’assumirà les conseqüències. Intento, però, ser molt prudent fins que no es tanquin les investigacions i es verifiqui tot allò que calgui.

- Un altre cas que ha embrutat el nom del cos és el de l’agent que posava multes a tort i a dret, com és el cas d’una fornera de la plaça del Mercat Central.

- Hem de pensar que darrera d’aquests casos hi ha un cos amb unes 220 persones, hi ha moltíssima gent que tira de les màquines i presta un bon servei. A vegades les organitzacions tenen aquests elements, i la nostra obligació és identificar-los i aïllar-los, i establir allò que la legislació preveu per aquestes situacions. Les nostres cadenes funcionen això. Significa que l’agent que va multar la fornera representa tota la Policia Municipal de Sabadell? Mereixen un respecte, si no s’acaba danyant la reputació de tot el cos.


Publicado el 05/05/2016 en  http://www.naciodigital.cat/sabadell/noticia/6332/joan/antoni/quesada/no/logic/es/conegui/sabadell/cas/mercuri

miércoles, 4 de mayo de 2016

JOAN QUESADA, NOU INTENDENT MAJOR DE LA POLICIA MUNICIPAL DE SABADELL


Joan Antoni Quesada

 

Joan Antoni Quesada, el nou màxim responsable tècnic de la policia local, ha estat presentat a la plantilla de la Policia Municipal, en els darrers dies. Quesada prové de la Policia Municipal de Terrassa i és l’intendent major de la Policia Municipal de Sabadell des d’aquest dilluns.

 

Quesada ocupa el càrrec d’intendent major, una figura que s’ha creat de bell nou, des del passat 1 de maig. El nou intendent major té una trajectòria professional de més de 30 anys d’experiència en el cos de la policia local, on ha treballat en diferents ciutats i amb diverses responsabilitats. Des de 2001 fins ara, ocupava el càrrec d’Intendent en cap a la Policia Municipal de Terrassa i anteriorment va estar Intendent de la Policia Local del Prat de Llobregat i Inspector de la Policia Municipal de Salt, entre d’altres càrrecs.

Pel que fa al seu currículum, segons informació municipal, Quesada és Diplomat  en  Criminologia per la Universitat de Barcelona  (UB), Llicenciat en Geografia i Història, secció Geografia Humana, per la UB i, entre d’altres, ha cursat el Màster en Gestió Pública (ESADE, UPF i UAB) per l’IDEC, el postgrau en Gestió de la Qualitat per l’UPC i el Màster en Polítiques Públiques Socials de la UPF.

L’Ajuntament ha recordat que “la plaça d’Intendent Major de la Policia Municipal, que estava prevista a la relació de llocs de treball aprovada inicialment en el pressupost municipal del 2016 del passat 18 de març, permetrà disposar d’una direcció estable a la policia local i ve a reforçar l’aposta del Govern de consolidar el model de policia de proximitat”.

Publicado el 04/05/2016 en  http://www.isabadell.cat/sabadell/joan-antoni-quesada-nou-intendent-major-de-la-policia-municipal-de-sabadell/

domingo, 1 de mayo de 2016

JOAN ANTONI QUESADA ÉS DES D'AVUI EL NOU INTENDENT MAJOR DE LA POLICIA MUNICIPAL DE SABADELL

 

L'intendent del cos de seguretat a Terrassa assumirà les funcions oficialment dilluns

Fins ara Pepi Llonch ha estat la màxim responsable del cos a Sabadell 

 

 

 Joan Antoni Quesada és des d'avui el nou intendent major de la Policia Municipal de Sabadell. Assumeix el càrrec que recau en Pepi Llonch des del mes de juny de 2015, i en substitutció de Josep Miquel Duran, investigat en el cas Mercuri, que va fer baixa amb el canvi de govern a Sabadell.


Quesada arriba a Sabadell procedent de Terrassa, on ha estat cap del cos, i després d'un període mogut a la capital sabadellenca. En declaracions a NacióSabadell, quan es va saber el seu nomenatment va assegurar que la situació que afrontava era molt interessant "amb tota la problemàtica que hi ha hagut" a Sabadell. Tot i que el dia d'incorporació és aquest diumenge, 1 de maig, ho farà de manera oficial dilluns, 2 de maig.


El nou responsable tindrà una patata calenta a les mans, la presència de Josep Miquel Duran al cos, un cop s'ha reincorporat aquesta mateixa setmana després de fer baixa des del mes de juny de l'any passat. 

 

L'alcalde, Juli Fernàndez, ha insistit aquests darrers dies que al capdavant de la policia no hi haurà mai "no serà cap de la policia ningú que sigui imputat".


Tot i això, tampoc ha aportat cap dada sobre quina serà la seva destinació a partir d'ara, decisió que deixa en mans del nou responsable màxim del cos.

 

Publicado el 01/05/2016 en  http://www.naciodigital.cat/sabadell/noticia/6230/joan/antoni/quesada/des/avui/nou/intendent/major/policia/municipal/sabadell