AIPMS

ASOCIACION INDEPENDIENTE DE POLICIA MUNICIPAL DE SABADELL - Los comentarios son a titulo personal.
PROHIBIDA LA REPRODUCCION TOTAL O PARCIAL DE CUALQUIER ARTICULO o FOTOGRAFIA

viernes, 2 de mayo de 2014

DENUNCIAN "ABUSOS" DE LA GRUA MUNICIPAL

Una quarantena de persones s’apleguen en una plataforma que demana canvis a la grua.

Asseguren que Andalusia i Madrid han fet marxa enrere al tràmit que es segueix a Sabadell.

Un grup de ciutadans ha creat de forma informal una plataforma per denunciar el que consideren abusos de la grua municipal de Sabadell. Volen que es revisi de dalt a baix tot el procediment administratiu. Creuen que les actuacions són arbitràries, sovint injustes i encara que es demostri mai hi ha marxa enrere.

 
 
 
 
El cotxe de la Mireia Marín, de 23 anys, es va aturar al mig de l’avinguda de Barberà un dia laborable del passat mes de febrer. Ella va moure el vehicle de la via i el va deixar sobre la vorera, sense obstaculitzar el pas. Va col·locar un cartell ben visible dient que estava averiat i va trucar la seva assegurança perquè vingués la grua. Així mateix, com li faltava alguna documentació, va anar un moment a casa seva, molt a prop, per tenir-ho tot a mà quan vingués l’assistència. Quan va tornar allà on havia deixat el vehicle, ja no hi era. Havia estat retirat per la grua municipal.
 
La Mireria Marín va presentar-se a les instal·lacions de la Policia Municipal, argumentant que havia deixat el cotxe sobre la vorera sense impedir el pas dels vianants i a causa d’una avaria. A més, només l’havia deixat personalment uns minuts. Però igualment va haver de pagar la multa i la grua per poder treure, amb la grua de l’assegurança, el cotxe de Can Marcet. Després de comentar que volia recórrer, diu que li van dir que només tenia dues vies: o posar una denúncia al jutjat de guàrdia o una instància a l’Ajuntament. “Cap via ens ha dut a res de bo. Però el que més ens va sorprendre va ser que quan vam mostrar l’interès en recórrer la multa, l’actitut que ens van mostrar va ser de fer-nos saber literalment que ‘feu el que vulgueu però que sapigueu que ho teniu perdut’”, diu el seu company, Jordi Pubill.
 
Diferents casos com aquests han provocat que un grup de ciutadans hagin creat la Plataforma contra l’ús de grua i radars de Sabadell. Denuncien els “abusos” de la grua municipal. Volen revisar tot el protocol administratiu. El servei de grua està externalitzat a una empresa privada, Dornier. Els operaris d’aquesta empresa fan una fotografia dels cotxes presumptament mal aparcats i l’envien a un agent policial. Un cop autoritzada la retirada per via telemàtica, s’emporten el cotxe sense que cap policia passi físicament pel lloc.
Qui fa la foto no és una autoritat pública sinó un empleat d’una empresa que té la capacitat de dictaminar si un cotxe està bé o mal aparcat. Hi ha comunitats autònomes, com Andalusia o Madrid, que ja han tirat enrere aquest procediment per il·legal”, diu Pubill.
El procediment ha estat denunciat sovint pel Síndic Municipal de Greuges, Josep Escartín, que assegura que un agent de l’autoritat hauria de validar de forma personal si un cotxe està aparcat de forma incorrecta. L’any 2013 va rebre 24 queixes sobre multes de trànsit. En el seu Informe i Memòria 2013 insisteix:
Cal que el agents provin les infraccions amb mitjans de prova, no fent-se valer només del principi de veracitat. Cal que els agents intentin fer la notificació a l‟acte quan sigui possible per evitar qualsevol situació d‟indefensió”.
També ha denunciat el servei de grua Esquerra Unida i Alternativa, fa uns mesos, concretant que la grua municipal ha de retirar (per ser eficient) un mínim de sis vehicles al dia dels carrers de la ciutat (més info: ‘EUiA apunta que es fa un ús indiscriminat de la grua‘). Un dels membres de la Plataforma, Jordi Pubill, diu que el seu objectiu és fer marxa enrere a tot el procediment que es segueix a Sabadell:
La forma de gestionar és poc transparent. Sabem que a altres comunitats autonòmes s’ha tirat enrere aquesta forma de gestió per ser il·legal i volem que la gent sàpiga el que passa. La grua municipal no ha de ser una font d’ingressos per l’Ajuntament”. “És una injustícia i hi ha mala gestió. Per això volem unir-nos i pressionar perquè l’Ajuntament faci alguna cosa”, diu la portaveu de la plataforma, Mireia Marín.
De moment, volen fer xarxa entre diverses persones que pensin igual i així no actuar de forma individual. També contactaran amb els partits polítics de la ciutat i també amb l’Associació Independent de la Policia Municipal. Ara mateix sumen unes 40 persones a través de Facebook però creuen que poden ser moltes més.

Retirades en zones de càrrega i descàrrega no operatives

La retirada del vehicle per la grua municipal costa 138,85 euros. A més, cal sumar la multa. Per exemple, si s’aparca en una zona de càrrega i descàrrega la multa és de 200 euros. Membres de la plataforma creuen que s’estan retirant en massa vehicles de zones de càrrega i descàrrega no operatives, davant negocis que ja no existeixen o on fins i tot s’ha enderrocat l’edifici que donava lloc a la zona de càrrega i descàrrega continua funcionant.
 
L’informe anual del Síndic de Greuges destaca que “una part significativa de les queixes rebudes en l’àmbit de la circulació i els vehicles ha estat per l‟estacionament en zones de càrrega i descàrrega” i que “hi ha moltes queixes de ciutadans disconformes amb la sanció per estacionar presumptament un vehicle en una zona prohibida”.
 
 
Publicado el 0170572014 en www.isabadell.cat