AIPMS

ASOCIACION INDEPENDIENTE DE POLICIA MUNICIPAL DE SABADELL - Los comentarios son a titulo personal.
PROHIBIDA LA REPRODUCCION TOTAL O PARCIAL DE CUALQUIER ARTICULO o FOTOGRAFIA

martes, 21 de julio de 2015

LA PIEZA 33



La juez cita a declarar a Bustos, Garrido y Duran por la pieza 33


 
La jueza que instruye el Caso Mercurio tomó ayer lunes declaración al ex alcalde Manuel Bustos, a su tío y presidente del Gremi de Constructors de Sabadell i Comarca, Melquíades Garrido, y al responsable de la Policía Municipal, Josep Miquel Duran, en relación a la pieza 33.
 
La investigación se centra en averiguar si Bustos y Duran, junto con el ex responsable del Àrea de Urbanisme, Manuel Somoza, y el de Asesoría Jurídica, Marcel Galofré, habrían cometido un delito contra la administración pública en su modalidad de omisión del deber de perseguir un delito.
 
La 33 es una pieza nueva abierta después de encontrar un vídeo en el ordenador de Garrido en el cual se podría ver cómo el ex concejal del PP Jordi Soriano cobraba presuntas comisiones o dádivas de empresarios.
 
En concreto, se vería al empresario José Ríos  presuntamente pagando a Soriano y, al parecer, Ríos podría haber hecho llegar la cinta al ex alcalde.
 
Sin embargo, el auto judicial advierte que ninguno de los cargos públicos, tras conocer los hechos, llevó a cabo actuación alguna que permitiera investigar y perseguir estos hechos.
 
Tan sólo se limitaron a celebrar una reunión con el empresario que había realizado la grabación para disuadirle en su actitud de hacer público el presunto cobro de comisiones que se estaba produciendo.
 
 
 
 
 

martes, 14 de julio de 2015

BUSTOS CREO UNA UNIDAD OPACA

 
“No hay registro ni constancia sobre qué hacían”. De esta forma el nuevo Gobierno de Sabadell (ERC y Crida per Sabadell) admite la opacidad que rodea la unidad especial de informes de la Policía Municipal.
 
Hace unos días el nuevo equipo anunció la disolución de los polémicos grupos especiales creados durante los mandatos del exalcalde Manuel Bustos (PSC). Además de la anterior, se han suprimido las unidades de escoltas, tiro y antidisturbios.
 
Con esta decisión, el Ayuntamiento busca “racionalizar el funcionamiento de la Policía Municipal y adecuarlo en las tareas de proximidad que son propias de este cuerpo”, aseguró en un comunicado.
 
La unidad de informes fue creada en 2006 y contaba con tres agentes, según datos del Ayuntamiento, que reportaban directamente al intendente Josep Miquel Duran, imputado en el caso Mercurio de corrupción urbanística y tráfico de influencias en la ciudad, y actualmente de baja.
 
Con la marcha de Bustos, se aprobó la creación de una comisión especial de seguimiento de la policía local. “La intención ahora es saber qué hacían”, apuntan desde el actual Consistorio.





Hace unos años algunos partidos de la oposición denunciaban —aunque sin pruebas— movimientos sospechosos de la policía, como seguimientos y que espionaje a miembros de las formaciones políticas.
 
Pero la existencia de esta unidad también ha creado malestar y recelos entre los agentes, según apuntan fuentes del cuerpo. “Se siguió la línea clientelar típica de Bustos de coger a su gente de confianza y ponerla en sitios estratégicos.
 
La unidad de informes estaba desconectada del resto del cuerpo, los agentes no obedecían a ningún superior que no fuera Duran, y ello provocaba un clima laboral malo”, señalan desde la poliucía local.
 
En cuanto al resto de unidades especiales, justo cuando Manuel Bustos logró la vara de alcalde en 1999 creó el grupo de escoltas, que llegó a estar formada por cuatro agentes, dos para el entonces alcalde y dos para el concejal de turno responsable del cuerpo. En marzo de 2009 se formó la unidad de antidisturbios, que fue creciendo hasta llegar a contar con 18 agentes, dos cabos y un sargento.
 
Los efectivos se redujeron a la mitad en marzo de 2014, después de la dimisión de Bustos por el caso Mercurio. También en marzo de 2009 apareció la unidad de tiro, con un agente destinado a revisar las armas y a hacer de monitor de las prácticas de tiro de los agentes.
 
El anterior equipo de Gobierno (PSC) no quiso hacer declaraciones a este diario, aunque el exconcejal responsable de la policía, Cristian Sánchez aseguró el viernes que estas unidades eran útiles y desarrollaban una tarea necesaria para el cuerpo, según publica Nació Sabadell.
 
 
Pasar página
 
El nuevo Ejecutivo local continúa con su objetivo de pasar página lo más bien posible con la era Bustos. Después de impulsar la personación del Ayuntamiento como acusación particular en el caso Mercurio, el nuevo Gobierno quiere desactivar una de las estructuras más polémicas de los mandatos anteriores: las unidades especiales de la policía municipal y poner orden en un cuerpo también salpicado por dicha investigación judicial.
 
De hecho, los dos máximos cargos de la Policía Local están imputados en el citado caso Mercurio y ambos pidieron la baja médica coincidiendo con el cambio de Gobierno, con lo que el cuerpo cuenta con nueva comandancia desde hace pocos días.
 
Además, el Ayuntamiento anunció que continúa con el expediente informativo abierto a Duran, implicado en la última pieza del caso Mercurio en que se investiga Manuel Bustos y otros cargos por no investigar ni denunciar los presuntos sobornos que estaba recibiendo un concejal del Ayuntamiento.
 
 
 

lunes, 6 de julio de 2015

EL GOVERN DE SABADELL DISSOL UNITATS ESPECIALS

 

 

Els agents es reassignaran al servei territorial de seguretat ciutadana

 
El govern municipal ha dissolt bona part de les unitats especials de la Policia Municipal. El nou executiu ha pres aquesta decisió per racionalitzar el funcionament del cos i adequar-lo a les tasques de policia de proximitat que són pròpies d’aquest cos.

D'aquesta forma desapareixeran una part de les unitats especials, reassignant els agents al servei territorial de seguretat ciutadana. Entre ells els destinats a escoltes, informes i la unitat de tir.
 
Pel que fa a la USR aquesta en els mesos de juliol i agost ja esta integrada en el servei ordinari i serà incorporada definitivament en el servei habitual de policia finalitzat el període de vacances de la Policia Municipal de Sabadell.

Segons assenyala l'Ajuntament en un comunicat, s'ha decidit continuar treballant amb la nova Cap de la Policia Municipal, Pepita Llonch, per reorganitzar la resta d’unitats especials, amb l’objectiu "d’apropar la policia a la ciutadania i garantir els drets i llibertats".

A més, es continua amb el seguiment l’expedient informatiu obert a un treballador de la Policia i s’obriran "els que siguin necessaris", en cas de noves imputacions per casos de corrupció. La decisió es suma al fet que l'Alcalde ha prescindit de la seva escolta personal i dels xofers del vehicle oficial, que tot i mantenir-se estacionat només s'utilitzarà en cas que sigui estrictament necessari, optant, en el seu lloc, pels desplaçaments a peu, transport públic o vehicle propi.


Publicado el 06/07/2015 en http://www.naciodigital.cat/sabadell/noticia/1835/govern/sabadell/dissol/unitats/especials/policia/municipal

jueves, 2 de julio de 2015

QUI ÉS QUI AL NOU GOVERN DE SABADELL

 

El govern municipal, format per ERC i la Crida, s’ha presentat aquest dijous. Tindrà quatre àrees i una alcaldia amb funcions executives i competències reforçades. El nou executiu està format per vuit regidors, que comparteixin les quatre àrees de govern.

 
 
 
Així l’executiu local està dividit en quatre grans àrees. Per un costat, l’àrea d’Economia, Innovació i Serveis Centrals, que liderarà l’actual alcalde, Juli Fernàndez, amb competències en Serveis Centrals, Promoció Econòmica, Comerç, Consum i Turisme. Dins aquesta àrea, hi entra Nova Economia i Recursos Humans, que serà coordinada pel regidor Albert Boada.
 
A més, Juli Fernàndez tindrà tot un seguit d’atribucions mentre sigui alcalde: Comunicació, la Policia Municipal, Relacions Institucionals, Secretaria i Intervenció. Finalment, la regidora de Transparència, un compromís electoral d’ERC que coordinarà Xavi Guerrero, també penjarà d’alcaldia. Totes aquestes atribucions passaran a Maties Serracant, si el regidor de la Crida passa a ser alcalde com preveu el pacte de govern.
 
De moment, Serracant serà primer tinent d’alcalde i coordinarà l’Àrea de Territori i Sostenibilitat. Gestionarà Urbanisme, Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes i Habitatge. Dins d’aquesta àrea, el republicà Xavi Guerrero serà el regidor d’Espai Públic. Hi tindrà un fort pes la planificació estratègica del model de ciutat (Pla General, Pla de Mobilitat, Pla contra el canvi climàtic, Pla de Protecció del Patrimoni).


 
 

La tercera àrea de govern està coordinada per Glòria Rubio, segona tinenta d’alcalde. Es tracta de l’àrea de Coneixement i Participació. Rubio coordinarà Esports i Participació i dins d’aquesta àrea de govern s’hi inclou Cultura i Educació, la regidora de les quals serà Montserrat Chachón.
 
Finalment Gabriel Fernández serà el tercer tinent d’alcalde, coordinant l’àrea d’Acció Social i Drets Civils. Fernández serà regidor de Salut, Serveis Socials i Cooperació i Solidaritat mentre que la regidora de la Crida Míriam Ferràndiz serà regidora de Drets Civils i Ciutadania.
 
L’organigrama és simètric en la distribució de regidories entre els socis de govern. Així ERC liderarà dues àrees i la Crida dues més, amb un regidor de l’altra formació política penjant de cada àrea (Juli Fernàndez i Albert Boada fan tiquet a Economia; Maties Serracant i Xavi Guerrero a Territori, Glòria Rubio i Montserrat Chacón a Coneixement i Participació i finalment Gabriel Fernández i Míriam Ferràndiz el fan a Acció Social i Drets Civils.
 
És un sol govern format per gent de dues formacions polítiques”, ha defensat Juli Fernàndez, qui també ha assegurat que “l’alcalde és un membre més del govern i per tant ha de tenir atribucions executives”.

El programa Smart City desapareix de l’organigrama i es crea una regidoria de Nova Economia “per impulsar un teixit econòmic de nova creació”, ha dit Albert Boada. I malgrat que s’han fet públics els regidors de districte es preveuen canvis en l’organització territorial. La regidora de Participació, Glòria Rubio, ha assegurat que s’estudiarà com fer que “la ciutadania comenci a prendre decisions”.
 
L’executiu local presentarà aquest divendres a la resta de formacions la seva proposta pel que fa als càrrecs eventuals, que s’haurà d’aprovar dimarts vinent en el ple extraordinari del cartipàs. Tots els regidors del govern tenen dedicació exclusiva, a excepció de Glòria Rubio, que la té del 90 per cent. Míriam Ferràndiz tindrà jornada reduïda per maternitat.

Regidors un per un

Sent així les atribucions queden de la següent manera:
 
· Juli Fernàndez (alcalde): Serveis Centrals, Promoció Econòmica, Comerç, Consum i Turisme. A més, mentre sigui alcalde: Secretaria General, Relacions Institucionals, Intervenció, Comunicació, Policia Municipal.

 · Maties Serracant (primer tinent d’alcalde): Urbanisme, Sostenbilitat i Gestió d’Ecosistemes, Habitatge. Regidor del districte 4 (Can Rull, Can Llong, Concòrdia).

 · Glòria Rubio (segona tinent d’alcalde): Esports i Participació. Regidora del districte 7 (Torre-romeu, Can Roqueta, Poblenou).

 · Gabriel Fernández (tercer tinent d’alcalde): Salut, Serveis Socials i Cooperació i Solidaritat. Regidor del districte 3 (Ca n’Oriac, Torreguitart, La Plana del Pintor, Can Deu, Torrent del Capellà, La Roureda)

 · Montserrat Chacón: Cultura i Educació. Regidora del districte 1 (Centre, Sol i Padrís, Eixample, Covadonga).

 · Míriam Ferràndiz: Drets Civils i Ciutadania. Regidora del districte 2 (Creu Alta i Can Puiggener).
· Albert Boada: Nova Economia i Recursos Humans. Regidor del districte 5 (Gràcia, Can Feu, Merinals, Can Gambús).

 · Xavier Guerrero: Espai Públic i Transparència. Regidor del districte 6 (Espronceda, Campoamor, Les Termes, Creu de Barberà).
 
 
 
Publicado el 02/07/2015 en www.isabadell.cat