AIPMS

ASOCIACION INDEPENDIENTE DE POLICIA MUNICIPAL DE SABADELL - Los comentarios son a titulo personal.
PROHIBIDA LA REPRODUCCION TOTAL O PARCIAL DE CUALQUIER ARTICULO o FOTOGRAFIA

martes, 23 de junio de 2015

UNITAT DE LA POLICIA LOCAL, SUPOSADAMENT ENCARREGADA DE FER SEGUIMENTS A POLITIC, EMPRESARIS I PERIODISTES

 

Dilluns a la tarda va desenvolupar-se la segona sessió de la comissió d’investigació del Parlament de Catalunya sobre la corrupció i el frau fiscal dedicada al cas Mercuri. Va tenir com a protagonista a l’exregidora i exportaveu d’ICV Carme Garcia (2007-2014).

 
Justament la tramitació de les denúncies a Garcia del presumpte testaferro de Jordi Soriano, Nicolás Giner –que va assistir a la compareixença com a convidat- davant els Mossos d’Esquadra i la Fiscalia Anticorrupció van obrir les investigacions que desfermaren el cas Mercuri.
..../////.....
 
 
...////....

Anomalia política sabadellenca

Fou Joan Mena qui va respondre al diputat del PP al recordar-li que en aquella data Soriano havia estat apartat de la presidència local del partit, però que havia continuat com a militant i portaveu del grup municipal fins al final del mandat al 2011.
 
La intervenció del diputat de ICV-EUiA tenia cert morbo ja que a l’anterior legislatura, juntament amb Marisol Martínez, va protagonitzar la ruptura de la coalició liderada per García. Tots dos van guardar les formes i crípticament Mena va reconèixer les interferències de Bustos en la vida interna dels partits.
 
Mena va preguntar-li si tenia constància de la unitat de la Policia Local, suposadament encarregada de fer seguiments a polítics, empresaris i periodistes.
 
Ella va contestar que sí i que personalment s’havia sentit vigilada.
 
En aquesta línea  afegí que, en aquells anys, era impossible fer a Sabadell “activitat política normal”, un període en que la ciutat fou una “anomalia política, ciutadana i comunitària”.
 
 
La resta de preguntes de Mena anaren destinades a la trama desvetllada en la privatització del cementeri municipal i als negocis del tiet de l’alcalde Melquiades Garrido a l’època que era vocal de VIMUSA. Garrido va dimitir de VIMUSA després de les denúncies d’ICV-EUiA al 2007 i recollides per El País, càrrec que compaginava amb la presidència del Gremi de Constructors que encara ostenta.
 

El poder de Manuel Bustos

 
Amb l’absència del cap representant de Ciutadans, la sessió va continuar amb les preguntes d’Isabel Vallet (CUP) qui va incidir sobre el coneixement de PSC i PP de la “trama corrupta” que durant tants anys va dominar la ciutat. Garcia va afirmar que quan aquest tema sortia en cercles de fora la ciutat havia de sentir els comentaris respecte a que “Bustos tenia molt poder” a la ciutat, a la comarca, a la Diputació de Barcelona o la Federació de Municipis i que no havia res a fer.
 
També es va interessar per la seva opinió pel fet que Paco Bustos, després de deixar de la seva dedicació exclusiva a l’ajuntament de Sabadell, fos contractat com assessor de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’exregidora d’ICV va dir que havia trobat a faltar “l’autocrítica i la denúncia pública del PSC” que hauria “dignificat” a l’Ajuntament i al partit.
 
Les intervencions dels diputats finalitzaren amb la intervenció de David Bonvehi, representant de CiU que s’estrenava en aquesta tasca atès que Meritxell Borràs ha estat cridada per Artur Mas a la conselleria de Governació. Bonvehi va preguntar com havia estat possible que Bustos s’hagués mantingut tant de temps al poder. Garcia va respondre que a causa de la confluència de tres factors: el lideratge de l’exalcalde, les circumstàncies econòmiques favorables derivades de la gran oferta d’obra pública i per la “cessió de sobirania de molta gent”.
 

Batussa final

 
Carme Garcia va concloure les tres hores de compareixença amb unes conclusions on va reiterar, malgrat el cas Mercuri, la seva “confiança en la política i els polítics” i proposà una sèrie de mesures per combatre la corrupció: endurir la legislació per fer més difícil els benefici personal, rendiment de comptes permanent, impuls a la participació ciutadana, impedir el finançament privat dels partits i inversió en cultura política i educació democràtica.
 
La sessió va finalitzar amb una dura polèmica entre el representant del PP i ERC per al·lusions. Amorós, després de qualificar de “vergonyosa” l’actitud de PSC i PP que intentaven tapar la corrupció dels seus companys de partit, va replicar al diputat popular. Aquest va acusar a Amorós d’escampar injustament l’acusació de corrupció al conjunt del PP de la mateixa manera que si ell imputava a ERC de ser un partit corrupte pel cas del conseller Jordi Ausàs condemnat per contraban de tabac. Amoròs va replicar-li que sostenia que la corrupció era consubstancial al PP i va preguntar-li què sabia el PP de les activitats de Soriano i per què no havien fet res per aturar-lo. Unes qüestions que el diputat popular no va poder contestar.
 
Les sessions dedicades al cas Mercuri finalitzaran el proper 29 de juny amb la compareixença de Jordi Soriano.
 
 
 

sábado, 20 de junio de 2015

5 ACCIONS SIMBÒLIQUES QUE MOSTREN COM ELS TEMPS ESTAN CAVIANT A SABADELL




En una setmana de govern, i sense cartipàs ni organigrama encara, el nou govern municipal, liderat per ERC i la Crida, ha dut a terme algunes accions simbòliques que mostren com els temps han canviat a Sabadell.

 
El nou govern manté que un dels seus objectius és recuperar la confiança de la ciutadania en l’administració municipal. Especialment després del cas Mercuri. Aquesta primera setmana, amb l’única seguretat de que Juli Fernàndez és l’alcalde sempre de la mà del regidor (i futur alcalde) Maties Serracant, el nou executiu ha fet algunes passes en aquest sentit, així com en la lluita contra l’emergència social causada per la crisi econòmica.
 

1. Primera reunió: la PAH

 
Juli Fernàndez i Maties Serracant van ocupar part del dilluns en presentar-se als diversos departaments de l’Ajuntament, una tasca que encara no s’ha acabat. Però més enllà d’això la primera reunió amb una entitat va ser amb la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PAHCS), potser el principal moviment social actualment a la ciutat. El nou executiu fa bandera d’un concepte: ‘desnonament zero’. S’han compromès amb aturar tots els desnonaments a Vimusa, treballar colze a colze amb els jutjats per prevenir-los i si cal estar en primera línia per aturar llançaments. En aquesta setmana el govern s’ha reunit amb altres col·lectius com la PATT, que lluita pels drets laborals de la plantilla de la Corporació Sanitària Parc Taulí (CSPT).
 

2. Accions cautelars en el cas Mercuri

 
Dijous va arribar un canvi important en la línia seguida fins ara pel govern local. Davant la nova investigació del cas, la peça 33, que busca si diversos directius municipals van silenciar un presumpte suborn, l’executiu va obrir expedient informatiu de forma immediata al cap dels Serveis Jurídics, Marcel Gallofré. Gallofré, com l’exalcalde Manuel Bustos, l’excap d’Urbanisme, Manuel Somoza, el cap de la Policia, Josep Miquel Duran, van reunir-se amb un empresari, José Ríos, qui deia que tenia una gravació mostrant com subornaven l’exportaveu del PP, Jordi Soriano. La jutgessa d’instrucció del cas Mercuri creu que es podria haver comès omissió del deure de perseguir el delicte. Davant els fets, el govern d’ERC i la Crida va obrir expedient informatiu a Gallofré.
 
Així mateix, també van fer patent que volen accelerar la personació de l’Ajuntament com acusació particular al cas Mercuri. Es va aprovar el novembre de 2014 amb l’únic vot en contra del PSC. Set mesos després, encara no s’ha trobat la fórmula per dur-la a la pràctica.
 

3. Reenfocament de l’emergència alimentària

 
Malgrat que el dispositiu per pal·liar els efectes de la crisi entre els més petits es farà com els darrers anys (mitjançant l’entrega de menjar i xecs de compra a les famílies), el nou govern planteja obrir equipaments aquest estiu per ajudar a lluitar contra els problemes alimentaris de les famílies en risc d’exclusió social. S’estudiarà el mecanisme.
 
En el seu acord de govern, es planteja potenciar l’autoabastiment (més horts urbans i parcel·les agrícoles) així com l’autogestió, fugint d’un model “assistencialista”. El nou govern vol replantejar el Rebost Solidari, tot i que encara no s’ha concretat com.
 

4. Canvis a la Policia Municipal

 
El cos policial de Sabadell tenia el seu cap imputat des del novembre de 2012. Josep Miquel Duran apareix des del primer dia a la trama Mercuri. A més, la seva gestió ha estat molt contestada dins (creant fins i tot una associació de policies) i fora del cos. En una setmana, el nou govern ha mogut peces: Duran va agafar la baixa mèdica el dijous 11 de juny. El mateix camí va seguir uns dies després el seu número 2, Antoni Cortés.
 
Ara la nova cap de la Policia Municipal, Pepita Llonch, no té res a veure amb Mercuri. Tot i així, la situació sembla provisional.
 

5. No als cotxes oficials

 
Tot i que caldrà veure com es materialitza finalment, durant aquesta primera setmana el nou alcalde, Juli Fernàndez, ha rebutjat el cotxe oficial (en el cas sabadellenc una furgoneta) per desplaçar-se per la ciutat. Ha optat per moure’s amb la seva moto particular, com ha fet fins ara. Així mateix, en una entrevista a iSabadell, Fernàndez ha anunciat que rebutjarà portar escorta. El nou executiu ha pactat una rebaixa de sou del 25 per cent, encara inconcreta.
 
 
 
 
 

viernes, 19 de junio de 2015

L’ALCALDE NOMENA PEPITA LLONCH NOVA CAP DE LA POLICIA MUNICIPAL

 
Els números 1 i 2 del cos policial han agafat la baixa mèdica en els darrers dies.

La subinspectora Pepita Llonch ha estat nomenada aquest divendres com a nova cap de la Policia.

Una setmana després de l’arribada del nou govern municipal a Sabadell, han arribat canvis a la Policia Municipal. De fet, fins i tot abans de l’arribada del nou executiu.

 
 
 
 
 
Segons ha pogut saber iSabadell, l’intendent de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, imputat en diverses peces del cas Mercuri des del mes de novembre de 2012 i molt contestat internament al cos per la seva política organitzativa, retributiva i de personal, va agafar la baixa el dijous 11 de juny, 48 hores abans de l’entrada al consistori del nou govern, format per ERC i la Crida per Sabadell.

 
Aquest dijous ha seguit el mateix camí el número 2 de la Policia Municipal, els sotscap Antoni Sánchez Cortés, també imputat en una peça del cas Mercuri, tot i que en aquesta ocasió des de fa només unes setmanes. Segons ha sabut aquest diari, Cortés va agafar la baixa mèdica dijous. Poques hores abans havia tingut una trobada amb el nou alcalde, Juli Fernàndez (ERC).

 

Pepita Llonch

 
Així que tant el número 1 de la Policia Municipal com el número 2 estan de baixa. Ara el comandament del cos policial l’agafa la subinspectora Pepita Llonch, que ha estat nomenada per Juli Fernàndez aquest mateix divendres, com el propi alcalde ha confirmat a iSabadell. Fernàndez, però, ha precisat que el nomenament de Llonch “no és una qüestió de confiança política sinó de rang policial”. I és que el càrrec ha recaigut en ella al ser la subinspectora amb més experiència al cos ara mateix.

 
En un altre ordre de coses, el pacte de govern establert entre ERC i la Crida per Sabadell preveu suprimir les unitats especials del cos, com la unitat canina o la unitat d’informes.

Publicado el 20/06/2015 en www.isabadell.cat



jueves, 18 de junio de 2015

MERCURI: S'INVESTIGA SI CARRECS MUNICIPALS VAN SILENCIAR UN PRESUMPTE SUBORN A SORIANO

 
 

 

Sabadell Lliure de Corrupció revela una nova peça del cas.

Al conèixer el cas l’alcalde Bustos, es va organitzar una reunió amb l’empresari que va subornar.

Nova línia d’investigació al cas Mercuri, malgrat que deriva de la peça principal (suborns a Jordi Soriano, exportàveu del PP) i consta en el sumari judicial des del primer moment.

 
 
La titular del jutjat d’instrucció número 1 de Sabadell, Beatriz Faura, ha obert peça separada per saber si l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, el cap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, l’antic cap d’Urbanisme, Manuel Somoza, i el cap dels Serveis Jurídics, Marcel Galofré, van ometre el seu deure de denunciar un presumpte suborn.
 
Segons la investigació, José Ríos, un dels empresaris que els investigadors creuen que va subornar l’exportaveu del PP, Jordi Soriano, vistos els pocs resultats de la seva gestió, hauria fet una gravació incriminatòria que amenaçava de dur a la premsa, com recull el sumari. Els rumors de l’existència de la gravació arriben a Manuel Bustos. Personal municipal crida llavors a Ríos a Urbanisme per parlar de les terres del Parc Agrari. Però el cap visible d’Excavallès es troba el cap de la Policia, el cap d’Urbanisme i el cap dels Serveis Jurídics de l’Ajuntament a la reunió. Finalment Ríos no fa públic res malgrat que es coneix de l’existència d’un pendrive que conté gravacions amb converses delicades. Segons el seu propi relat, que recullen les converses intervingudes al sumari, Ríos es va sentir intimidat.
 
Aquest dijous l’advocat de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, Raúl García Barroso, ha relatat que un cop iniciada l’Operació Mercuri, els Mossos han trobat la gravació a l’ordinador de Melquíades Garrido, tiet de Bustos i president del Gremi de Constructors. Per això ara es reactiva el cas. Garcia Barroso assenyala Bustos perquè enlloc de denunciar als tribunals la situació “va organitzar una reunió amb José Ríos per tapar un presumpte delicte com el suborn”.
 
De moment, la jutgessa d’instrucció ha separat la investigació, obrint la peça número 33 del cas Mercuri, però encara no hi ha ningú imputat. “Per pura lògica jurídica el següent pas és la imputació, perquè així es puguin defensar”, diu Garcia Barroso, qui afegeix que almenys Gallofré i Duran ja han declarat per aquests fet davant dels Mossos d’Esquadra.

Qui és José Ríos?

Amb Jordi Soriano, José Ríos així com la seva germana Eva, va ser un dels detinguts dins l’Operació Mercuri. Va quedar en llibertat amb càrrecs als pocs dies. Ríos estava vinculat a Excavaciones Sabadell, després Excavallès, i a moviment de terres a la zona nord de la ciutat. En el moment que comença la investigació del cas Mercuri, està ofegat pels deutes. Segons relata el sumari, va enviar un SMS a la seva mare dient que havia pagat més de 20 milions de pessetes per tenir obres a Sabadell. Però no van arribar. Enfadat, suprimeix el patrocini del Centre d’Esports Sabadell i amenaça amb escampar els presumptes suborns a l’opinió pública.
 
Un cop detingut i en les diverses compareixences davant els tribunals, José Ríos sempre ha mantingut que va subornar Jordi Soriano, qui es repartia els diners amb diversos membres del govern socialista de Sabadell. Un extrem però que, fins ara, no s’ha pogut verificar. L’únic càrrec públic imputat per suborn és Jordi Soriano.
 
La jutgessa del cas Mercuri creu que l’exalcalde, i la resta de treballadors investigats, podria haver comès omissió del deure de perseguir delictes al conèixer el cas de José Ríos i no posar-lo en coneixement dels tribunals.
 
Foto portada: membres de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, aquest dijous. Autor: David B.
 

jueves, 4 de junio de 2015

LA PRESUMPTA DESTRUCCIO DE PAPERS ACABA ALS JUTJATS

 

Papers Jutjats - Cristian sánchez            

  • L’Entesa ha demanat als jutjats que es prenguin mesures per evitar la possible comissió de fets delictius.

  • El regidor en funcions, Cristian Sánchez,  ha presentat a la Fiscalia diversos informes de responsables del departamento.

L’Entesa per Sabadell ha presentat aquest dijous una denúncia al jutjat de guàrdia en relació a la possible destrucció d’informació a l’Ajuntament de Sabadell i ha demanat que es prenguin mesures per evitar la possible comissió de fets delictius i que es custodiïn els contenidors precintats.


Aquest dijous, el regidor en funcions de l’Entesa per Sabadell, Maties Serracant i la regidora electa de la Crida per Sabadell, Glòria Rubio, acompanyats de l’advocat Raul Garcia Barroso, han posat els fets en coneixement del Jutjat de guàrdia, seguint les indicacions efectuades per la Fiscalia i els Mossos d’Esquadra i han demanant que es prenguin les mesures corresponents per evitar la possible comissió de fets delictius.
Malgrat fins ara no s’ha pogut comprovar el contingut i naturalesa dels documents destruïts, l’Entesa dóna credibilitat a les informacions rebudes per diferents fonts i sospita que presumptament es podria estar destruint diversa documentació amb la intenció d’ocultar la possible comissió d’irregularitats en la tramitació d’expedients o inclús la comissió de fets delictius, com ara algunes de les tasques realitzades per la Unitat d’Informes de la Policia Municipal”, ha assegurat l’Entesa en un comunicat.
Els membres de l’Entesa també han sol·licitat que “els contenidors precintats amb documentació destruïda passin a ser custodiats per l’autoritat judicial i es procedeixi a la investigació de si s’està destruint documentació que pot amagar la comissió d’irregularitats i/o comissió de delictes”.

Presentació d’informes

Aquest dijous al migdia, el regidor en funcions d’Espai Públic i Seguretat Ciutadana, Cristian Sánchez, en representació del govern municipal de Sabadell, ha presentat a la Fiscalia els informes de diversos responsables del departament. Aquests informes, ha explicat Sánchez, “acrediten que no hi ha hagut cap instrucció als treballadors i treballadores municipals per destruir cap tipus de documentació oficial”.
Després de les informacions aparegudes als mitjans de comunicació sobre la destrucció de papers, com a responsable polític vaig demanar informes a cadascun dels caps i responsables del meu departament, que em confirmen que ni han rebut ni han donat cap instrucció per a la destrucció de documentació oficial”, ha assegurat Sánchez.
D’altra banda, el regidor en funcions d’Espai Públic i Seguretat Ciutadana ha manifestat que “després que s’ha creat aquesta alerta a la ciutadania, he portat aquesta informació a la Fiscalia perquè la tingui en consideració amb la idea de deixar net el nom de la ciutat i dels funcionaris”.  Ha afegit que “em poso a la completa disposició de la Fiscalia per donar tota la informació que consideri, amb la voluntat de màxima transparència i per donar una resposta clara i contundent a la ciutadania”.
 
 
 
 
Publicado el 04/06/2015 en http://www.isabadell.cat/sabadell/politica/la-presumpta-destruccio-de-papers-a-lajuntament-acaba-als-jutjats/

miércoles, 3 de junio de 2015

DENUNCIEN QUE S'HA DESTRUIT DOCUMENTACIO A DEPENDENCIES MUNICIPALS

 

Can Marcet

 

La Crida i Unitat pel Canvi sospiten que s’han destruït documents en diversos equipaments.

L’Ajuntament precinta de forma preventiva dos contenidos amb papers destruïts.

La Crida per Sabadell, i també Unitat pel Canvi a Sabadell, han denunciat aquest dimecres que tenen diverses sospites segons les quals en els darrers dies s’ha destruït documentació de l’ajuntament de Sabadell. Segons asseguren un camió s’hauria endut “documentació sensible” aquest dimarts de les instal·lacions de Can Marcet on, entre altres, hi ha la prefectura de la Policia Municipal. També hi ha paper destruït en contenidors, que s’han precintat per ordre municipal després d’esclatar la polèmica.

Els regidors de l’Entesa per Sabadell en funcions, Virgínia Domínguez i Maties Serracant, s’han presentat aquest dimarts a Can Marcet per conèixer si els rumors eren realitat. Segons el seu testimoni, els havien trucat diverses persones dient que s’havia destruït documentació municipal, tant a la prefectura de la Policia Municipal com a altres equipaments municipals. Els ha rebut el regidor d’Espai Públic en funcions, Cristian Sánchez, qui els ha mostrat les dependències. Després d’una reunió Sánchez ha assegurat davant la premsa que “només són rumors” i ha assegurat en diverses ocasions que “no s’ha destruït cap documentació oficial o cap expedient”. El regidor manté que “hem obert la casa a tothom i l’hem posat a la seva disposició. No s’ha destruït res, de cap manera. No hi ha res. Facilitaren un traspàs de poder immaculat”, ha finalitzat.
 
 
Els regidors de l'Entesa Virgínia Domínguez i Maties Serracant, el regidor electe Albert Boada i l'advocat Raul Garcia Barroso. Autor: David B


Els regidors de l’Entesa Virgínia Domínguez i Maties Serracant, el regidor electe Albert Boada i l’advocat Raul Garcia Barroso. Autor: David B.
 
 
Les paraules de Sánchez no han convençut els regidors de l’Entesa ni tampoc el cap de llista d’Unitat pel Canvi, Joan Berlanga, qui també ha estat a Can Marcet denunciant la destrucció “massiva” de documents. Tant Berlanga com Serracant han dit que diversos testimonis els van fer arribar que no només s’havien passat documents per la trituradora sinó que s’havien cremat alguns documents. Preguntats sobre les àres afectades, la portaveu de l’Entesa, Virgínia Domínguez, ha ampliat la destrucció de documentació a les àrees d’Urbanisme, Policia Municipal i Via Pública.
Ja havíem demanat anteriorment al govern que fos especialment escrupolós amb la custòdia de documents durant aquesta fase de transició”, ha afegit el regidor de l’Entesa i futur portaveu de la Crida, Maties Serracant. “El regidor Cristian Sánchez ens ha convidat a fer una visita a les instal·lacions i no hem pogut veure res de forma evident però les informacions que ens han arribat constataven la destrucció de documentació. No ens han convençut”, ha finalitzat. L’Entesa ha dut els indicis a Fiscalia i també els ha posat en coneixement dels Mossos d’Esquadra.
Per la seva part, Joan Berlanga, futur portaveu d’Unitat pel Canvi a Sabadell, ha assegurat que estan molt “preocupats”. “Cal esbrinar que està passant. Des d’aquest dimarts a la tarda hem rebut diverses trucades i ens diuen que fins i tot una part dels documents s’han cremat. Tenim indicis d’una destrucció massiva de documents”, ha assegurat.
 
 
Joan Berlanga, d'Unitat pel Canvi, a les portes de Can Marcet. Autor: David B.


Joan Berlanga, d’Unitat pel Canvi, a les portes de Can Marcet. Autor: David B.
 
 
Berlanga ha demanat una reunió amb l’alcalde en funcions, Juan Carlos Sánchez. També volen que, seguint el cas de Barcelona, es faci una comissió de traspàs: “el PSC té l’oportunitat de començar a fer bé les coses garantint un bon traspàs d’informació i afavorint un relleu tranquil al govern”, ha finalitzat Berlanga.