AIPMS

ASOCIACION INDEPENDIENTE DE POLICIA MUNICIPAL DE SABADELL - Los comentarios son a titulo personal.
PROHIBIDA LA REPRODUCCION TOTAL O PARCIAL DE CUALQUIER ARTICULO o FOTOGRAFIA

lunes, 21 de diciembre de 2015

GUANYEM SABADELL DEMANA UNA AUDITORIA

Guanyem Sabadell demana una auditoria de la Policia de Sabadell




Guanyem Sabadell ha demanat que s’acabi amb l’opacitat de la gestió de la Policia Municipal i que es posi es marxa una auditoria per saber si hi ha hagut alguna irregularitat. Aquest seria un primer pas per crear un nou model de Policia, ja que, segons la formació política “només des d’un coneixement detallat de la seva gestió es poden establir les bases per plantejar la construcció d’un cos policial proper i eficient.

Des de Guanyem es vol que l’auditoria reculli la relació dels perfils professionals que formen el cos policial i comprovar com es van decidir els seus nomenaments. La mesura també haurà de posar de manifest la utilització i gestió de la unitat d’escortes que s’ha fet durant els darrers anys.

La formació recorda que a l’abril del 2014 el Ple va aprovar per unanimitat la creació d’una comissió informativa de transparència per tractar aquest assumpte i que encara no s’ha posat en marxa.


Publicado el 17/12/2015 en  http://www.sabadellnoticies.com/guanyem-sabadell-demana-una-auditoria-de-la-policia-de-sabadell/

miércoles, 9 de diciembre de 2015

25 ANIVERSARIO



Hoy, día 9 de Diciembre de 2015, se celebra el Acto de conmemoración, del 25 aniversario del brutal asesinato de los compañeros del Cuerpo Nacional de Policía de Sabadell, en la Creu Alta, el fatídico día 8 de Diciembre de 1990

Un atentado brutal cometido por ETA, y que le costo la vida a seis compañeros.

 
 
 
 
 
Desde nuestra Asociación, y creo que a nadie le importara, también desde la Policía Municipal de Sabadell, queremos dar nuestro mas sincero pésame a las familias, e indicarles, que jamás, repito jamás, olvidaremos a los Compañeros.
 
Juan Jose, Miguel, Ramón, Eduardo, Juan y Francisco, SIEMPRE CON NOSOTROS.
 

D.E.P.

 
 
 
 
 

viernes, 23 de octubre de 2015

L'INTENDET DURAN DECLARA COM A IMPUTAT PELS ABOCAMENTS A CAN XUPA






L'intendent de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, entrant als Jutjats aquest matí. Foto: Albert Segura
 
 
Ho fa en qualitat d'imputat en el cas Mercuri, igual que el sotscap del cos, Antonio Sánchez Cortés

L'intendent de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, declara aquesta hora als Jutjats de Sabadell en qualitat d'imputat en el cas Mercuri de presumpta corrupció i tràfic d'influències. Ho fa per la peça 6 del cas, centrada en uns abocaments de terres als terrenys de Can Xupa, a mig camí de Polinyà. També declararà avui el sotsintendent, Antonio Sánchez Cortés
La imputació es duu a terme dins la investigació de la peça coneguda com a Can Xupa, el nom d'una finca situada al costat de Ca n’Alzina, a la carretera de Polinyà. El dia 22 de maig, a més, hauran de declarar l'exlíder del PP local, Jordi Soriano José, i els exregidors Ricard Estrada Arimón i Joan Manau Valor, juntament amb el director d'Espai Públic de l'Ajuntament de Sabadell,  Xavier Izquierdo Vilavella

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció exerceix la seva funció d’acusació popular en les esmentades declaracions. "El fet que se’ls citi a declarar és degut als abocaments de terres, provinents de diverses obres públiques, efectuats en l’esmentada finca sense cap tipus de llicència i sota una fictícia millora agrària, abocaments irregulars que van comptar però amb l’eventual la permissivitat i la tolerància necessària dels responsables municipals tot i sent-ne plenament coneixedors, motius pels quals han estat imputats", assenyala el col·lectiu.

L'intendent Duran ja estava imputat en el cas Mercuri, però en relació a una altra peça, concretament la número 30. En aquesta Duran estava imputat per suposat tràfic d'influències, donat que s'hauria enregistrat una trucada telefònica en què l'exalcalde Manuel Bustos li hauria demanat ajuda al voltant d'una multa de trànsit interposada contra el seu fill.
 
 
Publicado el 23/10/2015 en
 

CSI·F INFORMA DE UN DECRETO PARA ANTICIPAR LA EDAD DE JUBILACION

 
 
El Ministerio de Empleo y Seguridad Social ha informado a los representantes sindicales que ultima un decreto para regular la jubilación anticipada de los policías locales y equipararles a otros colectivos de riesgo como la Policía Nacional o los bomberos.

 
El secretario de Estado para la Seguridad Social, Tomás Burgos, precisó, en una reunión con las plataformas sindicales por el anticipo de la edad de jubilación, que esta medida afectaría a un colectivo de unos 70.000 policías locales de toda España, así como a 17.000 mossos de escuadra y 1.100 policías forales. 
 
 
El objetivo es que este colectivo pueda anticipar su edad de jubilación a los 60 años, limitándoles el coeficiente reductor para que no pierdan poder adquisitivo. La responsable de este departamento, Fátima Báñez, se comprometió el pasado mes de mayo con CSI·F a desarrollar esta norma en la presente legislatura.
 
 
 En estos momentos, el decreto se encuentra en fase de consultas, a la espera de los informes preceptivos del Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el Trabajo y la Inspección de Trabajo, de cuyo resultado depende que se reconozcan las condiciones y requisitos de penosidad, mortalidad y morbilidad que se acreditan a efectos de reconocer a un colectivo el anticipo de su edad ordinaria de jubilación.
 
 
 El Gobierno es consciente de que los plazos son muy ajustados, dado que quedan menos  de dos meses para la celebración de las próximas elecciones generales. No obstante, teniendo en cuenta que los trabajos están muy avanzados, contempla la posibilidad de apurar los tiempos y llegado el caso, aprobar un Real Decreto en funciones y dejar encima de la mesa del siguiente Ejecutivo el desarrollo de la norma con rango de Ley.
 
 
La Central Sindical Independiente y de Funcionarios (CSIF), sindicato más representativo en las administraciones públicas, valora de manera positiva el trabajo realizado por los funcionarios de la Secretaría de Estado de la Seguridad Social y de la Inspección de Trabajo, así como la voluntad política trasladada por el secretario de Estado. 
 
 
Muchas expectativas
 
 
No obstante, CSIF advierte de que se han generado muchas expectativas en el colectivo de policías municipales, por lo que, si no se cumplen y no se aprueba en esta legislatura, habrá una firme y contundente contestación por parte de nuestro sindicato. En este sentido, esperamos que haya una nueva reunión los próximos días con mayor concreción sobre los plazos, dado lo avanzado de los trabajos previos al Decreto.
 
 
 En estos momentos, la normativa permite el anticipo de la edad mínima exigida para jubilarse a colectivos que desarrollen actividades cuyos trabajos sean de naturaleza excepcionalmente penosa, tóxica, peligrosa o insalubre y acusen elevados índices de mortalidad, a través del establecimiento de coeficientes correctores.
 
 
 Para ello, el ‘Real Decreto 1698/2011, de 18 de noviembre, por el que se establece el procedimiento general para establecer coeficientes reductores y anticipar, en su caso, la edad de jubilación en el sistema de Seguridad Social’. El colectivo de Policía Local estaría, por tanto incluido en esta normativa.
 
 
 La Secretaría de Estado y de Seguridad Social ha venido manteniendo durante todo el proceso un fluido contacto con los sindicatos implicados, dado que un elevado número de ayuntamientos no ha colaborado de manera eficiente en la gestión de los datos. Por tanto, hemos sido las propias organizaciones las responsables de hacer este trabajo con sentido de la responsabilidad y el firme compromiso con el colectivo que representamos.
 
 
 Gracias a este trabajo, la Dirección General de la Seguridad Social ha realizado una depuración de la base de datos de policías locales, para llevar a cabo los estudios preceptivos y la determinación de los costes que implica la aplicación de los coeficientes reductores y el tipo adicional de cotización.

 
 
Publicado el 23/10/2015 en
 
 
 
 

miércoles, 21 de octubre de 2015

SABADELL TIRA ENDAVANT LA MUNICIPALITZACIO DE LA GRUA I LA ZONA BLAVA

L'equip de govern ha el·laborat un informe sobre la viabilitat d'assumir la gestió d'aquests serveis que ha estat positiu

L'executiu també revisarà el 2016 la neteja dels edificis públics i l'atenció domiciliària

 
 
 
Plaça d'aparcament de zona blava. Foto: Albert Segura

 
L'Ajuntament de Sabadell assumirà la gestió de la grua municipal i de la zona blava a principis de 2016. L'executiu ha decidit tirar endavant aquesta municipalització després que un informe econòmic hagi confirmat la seva viabilitat. Aquest és un primer pas per donar compliment a una de les principals promeses de l'executiu sabadellenc -format per ERC i La Crida - que es basa en municipalitzar diversos serveis públics per racionalitzar al màxim la despesa.

Segons ha explicat a Nació Sabadell el regidor de Nova Economia, Albert Boada, en els primers mesos de govern, el nou equip ha dut a terme un anàlisis de la caducitat de les concessions de la gestió dels serveis públics per determinar quines podien replantejar-se. "La municipalització només es pot dur a terme quan hi ha un contracte que caduca", comenta Boada que explica que aquest ha estat el cas dels de la zona blava i la grua municipal.

"Finalitzaven el 31 d'agost i el Ple va aprovar una pròrroga que acaba el 31 de desembre de 2015", comenta el regidor que explica que en aquest temps s'han analitzat els beneficis econòmics que pot reportar assumir aquestes gestions. "Només en el cas de la zona blava ja suposarà 250.000 euros d'estalvi", assegura. Així mateix assenyala que actualment s'està estudiant la fórmula que s'utilitza per establir si se'n fan càrrec empreses municipals.

Boada ha comentat que el proper contracte en finalitzar és el de l'atenció domiciliaria, que caduca el 2016, de forma que és el següent que s'estudiarà. Alhora, el de la neteja dels equipaments municipals caduca durant el 2017, per la qual cosa també està previst que es revisi al llarg de l'any vinent.

Tot i que la voluntat municipal també passa per municipalitzar grans serveis com l'aigua o la recollida de residus, Boada és realista i recorda que aquestes concessions finalitzen dintre de molts anys. Amb tot adverteix que en el cas d'Smatsa (neteja viària) cal dur a terme una "fiscalització de l'actual contracte" per determinar si s'ha dut a terme algun incompliment. "Si es verifiqués es podrien obrir expedients i en cas que sigui de forma reiterada podria portar a revisar el contracte de 18 milions d'euros actual", apunta.

"El que està clar és que des del govern municipal estem disposats a dur a terme totes les accions en aquesta línia de municipalitzar i racionalitzar els costos per poder invertir aquest estalvi en altres àmbits prioritaris com pot ser l'atenció a les famílies més necessitades", conclou Boada. 
 
 
 
 

miércoles, 7 de octubre de 2015

GUANYEM SABADELL VOL QUE ES REVISI EL FUNCIONAMENT DE LA GRUA MUNICIPAL

 

Denuncia que el sistema de retirada de vehicles ha tingut un afany recaptatori

Demanen que s'aposti per un nou model aprofitant que finalitza el contracte que tenia la concessió d'aquest servei

 
 
Marisol Martínez i Miquel Sler, regidors de Guanyem Sabadell. Foto: Guanyem Sabadell

Guanyem Sabadell reclama a la Policia Municipal que la grua de la ciutat "torni a vetllar pels interessos dels ciutadans i ciutadanes" i que s’allunyi de la "funció recaptatòria" que havia tingut el servei en etapes anteriors. Per això, i dins del marc de reconversió que s’està produïnt a l’organisme policial, la formació demana al cos que no arraconi aquest tema.

La força política considera que en aquesta nova etapa, cal que s’agilitzi la revisió de l’actual sistema de retirada de vehicles a Sabadell. En aquest sentit recorda que amb anterioritat ja s’havien denunciat les pràctiques indiscriminades d’aquest servei. "La grua havia esdevingut una font d’ingressos continuada gràcies a un protocol de funcionament on s’havia d’utilitzar entre 6 i 14 vegades cada dia", comenta la formació.

A més, afirma que s’havia creat la figura de l’Inspector Auxiliar de la Grua Municipal, que s'encarregava de supervisar cada retirada de vehicles sobre el terreny i enviar fotografies a la Policia Municipal que autoritzava el procediment des de la comissaria i de forma verbal.

"S’han de revisar tots els recursos que els ciutadans i lesciutadanes han presentat contra les sancions que qüestionem", comenta el regidor de Guanyem Sabadell, Miquel Soler, que va estar present a la junta extraordinària que es va realitzar per explicar el nou model policial. Per la seva banda, la portaveu del grup, Marisol Martínez, adverteix que "la gestió de la grua que s’ha fet fins ara forma part d’un model que Guanyem Sabadell no comparteix i que no tenia com objectiu millorar la convivència i la mobilitat de la ciutat sino que era una forma més de finançament molt qüestionable".

La finalització del contracte que tenia la concessió de la grua municipal fins ara permetrà que es realitzin els canvis necessaris perquè la retirada de vehicles es realitzi per part dels agents policials i que es garanteixi l’ús correcte d’aquest servei. Des de Guanyem Sabadell es celebra que el govern estigui treballant en aquesta línia i que segurament la ciutat tingui un nou model de forma bastant inmediata.
 
 
Publicado el 07/10/2015 en

EL GOVERN LOCAL VOL CONVERTIR LA POLICIA MUNICIPAL EN UN COS DE PROXIMITAT

La previsió és que en quatre anys es passi d’un model especialitzat a un generalista

Al juliol es van dissoldre bona part de les unitats especials i ara s'ha suprimit la d'antiavalots

 


Gorra de la Policia Municipal de Sabadell. Foto: Albert Segura
 

El nou projecte de la Policia Municipal de Sabadell preveu que en quatre anys aquest cos passi d’un model de policia especialitzada, amb més de 30 unitats, a una policia generalista, preventiva i de proximitat, amb la proximitat com a element vertebrador de tota la tasca policial.

D’aquesta manera, el Govern continua el procés per racionalitzar el servei de la Policia Municipal. De fet, ja s’està elaborant el servei propi de proximitat, pel que fa a funcions i horaris, que ha de permetre desplegar més agents en el territori.

En total la Policia Municipal compta amb 218 agents. Al juliol ja es va fer una primera reorganització, amb la dissolució de bona part de les unitats especials, i es va tornar
a assignar els agents al servei territorial de seguretat ciutadana. Entre ells els destinats a escortes, informes i la unitat de tir.

En el marc d’aquesta racionalització, l’1 d’octubre s’ha dissolt la unitat més especialitzada de la Policia Municipal, la de Suport i Recolzament (USR), motiu pel qual tots els seus membres han passat al servei ordinari i ja estan fent les tasques habituals del conjunt dels agents.
 
 
Publicado el 6/10/2015 en

EN QUINES PECES DEL CAS MERCUR ES PRESENTA L'AJUNTAMENT ?

 

Tal com informava iSabadell aquest dilluns a primera hora, finalment l’Ajuntament ha desencallat la personació com acusació particular al cas Mercuri. El consistori es presentarà a 22 de les peces separades del cas, més d’una trentena en total.

El consistori serà acusació particular, ja que considera que s’han pogut lesionar els interessos de la corporació municipal i dels cabals públics. A més, creuen que els fets han repercutit “molt negativament” en la imatge de Sabadell. De moment, els propis lletrats de l’Ajuntament assumiran la defensa jurídica del consistori. Una vegada es tingui tota la documentació, es decidirà si es contracta algun penalista extern.
 
L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), ha informat a la Junta de Govern que el consistori es personarà en una vintena de peces, i en les que puguin sorgir en el futur si suposen un perjudici dels interessos municipals.
 
De moment, l’Ajuntament s’ha personat a les següents investigacions:
 
· Causa principal o número 1: presumpte delicte de suborn del que seria principal responsable i beneficiari Jordi Soriano. Està implicat l’exportaveu del Partit Popular a Sabadell, Jordi Soriano, així com diversos empresaris. Formen part d’aquesta causa tot allò relacionat amb l’ampliació del cementiri de Sabadell, la llicència de millora de la finca de ca n’Ustrell, les obres a Fira Sabadell i el centre cívic de Can Llong, a més de la requalificació d’una finca a Palau-Solità i Plegamans.
 
...../////.....
 
 
· Peça número 29: gestions efectuades davant el Consell de l’Audiovisual de Catalunya per part de Bustos en relació a la televisió Canal Català TV. També gestions en relació a la televisió local Metropolitan TV.
 
· Peça número 30: gestions de Manuel Bustos per retirar dues denúncies de trànsit a la seva parella i fill. Implica l’exalcalde i també l’excap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran.
 
· Peça número 31: regularitat o no de les contractacions de diverses persones al Consorci d’Ocupació i Promoció Econòmica del Vallès i al Consorci de Residus. Implica a Manuel Bustos.
 
· Peça número 33: s’investiga si l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, el l'excap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, l’antic cap d’Urbanisme, Manuel Somoza, i el cap dels Serveis Jurídics, Marcel Galofré, van ometre el seu deure de denunciar un presumpte suborn a Jordi Soriano
 
 
 
 

martes, 21 de julio de 2015

LA PIEZA 33



La juez cita a declarar a Bustos, Garrido y Duran por la pieza 33


 
La jueza que instruye el Caso Mercurio tomó ayer lunes declaración al ex alcalde Manuel Bustos, a su tío y presidente del Gremi de Constructors de Sabadell i Comarca, Melquíades Garrido, y al responsable de la Policía Municipal, Josep Miquel Duran, en relación a la pieza 33.
 
La investigación se centra en averiguar si Bustos y Duran, junto con el ex responsable del Àrea de Urbanisme, Manuel Somoza, y el de Asesoría Jurídica, Marcel Galofré, habrían cometido un delito contra la administración pública en su modalidad de omisión del deber de perseguir un delito.
 
La 33 es una pieza nueva abierta después de encontrar un vídeo en el ordenador de Garrido en el cual se podría ver cómo el ex concejal del PP Jordi Soriano cobraba presuntas comisiones o dádivas de empresarios.
 
En concreto, se vería al empresario José Ríos  presuntamente pagando a Soriano y, al parecer, Ríos podría haber hecho llegar la cinta al ex alcalde.
 
Sin embargo, el auto judicial advierte que ninguno de los cargos públicos, tras conocer los hechos, llevó a cabo actuación alguna que permitiera investigar y perseguir estos hechos.
 
Tan sólo se limitaron a celebrar una reunión con el empresario que había realizado la grabación para disuadirle en su actitud de hacer público el presunto cobro de comisiones que se estaba produciendo.
 
 
 
 
 

martes, 14 de julio de 2015

BUSTOS CREO UNA UNIDAD OPACA

 
“No hay registro ni constancia sobre qué hacían”. De esta forma el nuevo Gobierno de Sabadell (ERC y Crida per Sabadell) admite la opacidad que rodea la unidad especial de informes de la Policía Municipal.
 
Hace unos días el nuevo equipo anunció la disolución de los polémicos grupos especiales creados durante los mandatos del exalcalde Manuel Bustos (PSC). Además de la anterior, se han suprimido las unidades de escoltas, tiro y antidisturbios.
 
Con esta decisión, el Ayuntamiento busca “racionalizar el funcionamiento de la Policía Municipal y adecuarlo en las tareas de proximidad que son propias de este cuerpo”, aseguró en un comunicado.
 
La unidad de informes fue creada en 2006 y contaba con tres agentes, según datos del Ayuntamiento, que reportaban directamente al intendente Josep Miquel Duran, imputado en el caso Mercurio de corrupción urbanística y tráfico de influencias en la ciudad, y actualmente de baja.
 
Con la marcha de Bustos, se aprobó la creación de una comisión especial de seguimiento de la policía local. “La intención ahora es saber qué hacían”, apuntan desde el actual Consistorio.





Hace unos años algunos partidos de la oposición denunciaban —aunque sin pruebas— movimientos sospechosos de la policía, como seguimientos y que espionaje a miembros de las formaciones políticas.
 
Pero la existencia de esta unidad también ha creado malestar y recelos entre los agentes, según apuntan fuentes del cuerpo. “Se siguió la línea clientelar típica de Bustos de coger a su gente de confianza y ponerla en sitios estratégicos.
 
La unidad de informes estaba desconectada del resto del cuerpo, los agentes no obedecían a ningún superior que no fuera Duran, y ello provocaba un clima laboral malo”, señalan desde la poliucía local.
 
En cuanto al resto de unidades especiales, justo cuando Manuel Bustos logró la vara de alcalde en 1999 creó el grupo de escoltas, que llegó a estar formada por cuatro agentes, dos para el entonces alcalde y dos para el concejal de turno responsable del cuerpo. En marzo de 2009 se formó la unidad de antidisturbios, que fue creciendo hasta llegar a contar con 18 agentes, dos cabos y un sargento.
 
Los efectivos se redujeron a la mitad en marzo de 2014, después de la dimisión de Bustos por el caso Mercurio. También en marzo de 2009 apareció la unidad de tiro, con un agente destinado a revisar las armas y a hacer de monitor de las prácticas de tiro de los agentes.
 
El anterior equipo de Gobierno (PSC) no quiso hacer declaraciones a este diario, aunque el exconcejal responsable de la policía, Cristian Sánchez aseguró el viernes que estas unidades eran útiles y desarrollaban una tarea necesaria para el cuerpo, según publica Nació Sabadell.
 
 
Pasar página
 
El nuevo Ejecutivo local continúa con su objetivo de pasar página lo más bien posible con la era Bustos. Después de impulsar la personación del Ayuntamiento como acusación particular en el caso Mercurio, el nuevo Gobierno quiere desactivar una de las estructuras más polémicas de los mandatos anteriores: las unidades especiales de la policía municipal y poner orden en un cuerpo también salpicado por dicha investigación judicial.
 
De hecho, los dos máximos cargos de la Policía Local están imputados en el citado caso Mercurio y ambos pidieron la baja médica coincidiendo con el cambio de Gobierno, con lo que el cuerpo cuenta con nueva comandancia desde hace pocos días.
 
Además, el Ayuntamiento anunció que continúa con el expediente informativo abierto a Duran, implicado en la última pieza del caso Mercurio en que se investiga Manuel Bustos y otros cargos por no investigar ni denunciar los presuntos sobornos que estaba recibiendo un concejal del Ayuntamiento.
 
 
 

lunes, 6 de julio de 2015

EL GOVERN DE SABADELL DISSOL UNITATS ESPECIALS

 

 

Els agents es reassignaran al servei territorial de seguretat ciutadana

 
El govern municipal ha dissolt bona part de les unitats especials de la Policia Municipal. El nou executiu ha pres aquesta decisió per racionalitzar el funcionament del cos i adequar-lo a les tasques de policia de proximitat que són pròpies d’aquest cos.

D'aquesta forma desapareixeran una part de les unitats especials, reassignant els agents al servei territorial de seguretat ciutadana. Entre ells els destinats a escoltes, informes i la unitat de tir.
 
Pel que fa a la USR aquesta en els mesos de juliol i agost ja esta integrada en el servei ordinari i serà incorporada definitivament en el servei habitual de policia finalitzat el període de vacances de la Policia Municipal de Sabadell.

Segons assenyala l'Ajuntament en un comunicat, s'ha decidit continuar treballant amb la nova Cap de la Policia Municipal, Pepita Llonch, per reorganitzar la resta d’unitats especials, amb l’objectiu "d’apropar la policia a la ciutadania i garantir els drets i llibertats".

A més, es continua amb el seguiment l’expedient informatiu obert a un treballador de la Policia i s’obriran "els que siguin necessaris", en cas de noves imputacions per casos de corrupció. La decisió es suma al fet que l'Alcalde ha prescindit de la seva escolta personal i dels xofers del vehicle oficial, que tot i mantenir-se estacionat només s'utilitzarà en cas que sigui estrictament necessari, optant, en el seu lloc, pels desplaçaments a peu, transport públic o vehicle propi.


Publicado el 06/07/2015 en http://www.naciodigital.cat/sabadell/noticia/1835/govern/sabadell/dissol/unitats/especials/policia/municipal

jueves, 2 de julio de 2015

QUI ÉS QUI AL NOU GOVERN DE SABADELL

 

El govern municipal, format per ERC i la Crida, s’ha presentat aquest dijous. Tindrà quatre àrees i una alcaldia amb funcions executives i competències reforçades. El nou executiu està format per vuit regidors, que comparteixin les quatre àrees de govern.

 
 
 
Així l’executiu local està dividit en quatre grans àrees. Per un costat, l’àrea d’Economia, Innovació i Serveis Centrals, que liderarà l’actual alcalde, Juli Fernàndez, amb competències en Serveis Centrals, Promoció Econòmica, Comerç, Consum i Turisme. Dins aquesta àrea, hi entra Nova Economia i Recursos Humans, que serà coordinada pel regidor Albert Boada.
 
A més, Juli Fernàndez tindrà tot un seguit d’atribucions mentre sigui alcalde: Comunicació, la Policia Municipal, Relacions Institucionals, Secretaria i Intervenció. Finalment, la regidora de Transparència, un compromís electoral d’ERC que coordinarà Xavi Guerrero, també penjarà d’alcaldia. Totes aquestes atribucions passaran a Maties Serracant, si el regidor de la Crida passa a ser alcalde com preveu el pacte de govern.
 
De moment, Serracant serà primer tinent d’alcalde i coordinarà l’Àrea de Territori i Sostenibilitat. Gestionarà Urbanisme, Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes i Habitatge. Dins d’aquesta àrea, el republicà Xavi Guerrero serà el regidor d’Espai Públic. Hi tindrà un fort pes la planificació estratègica del model de ciutat (Pla General, Pla de Mobilitat, Pla contra el canvi climàtic, Pla de Protecció del Patrimoni).


 
 

La tercera àrea de govern està coordinada per Glòria Rubio, segona tinenta d’alcalde. Es tracta de l’àrea de Coneixement i Participació. Rubio coordinarà Esports i Participació i dins d’aquesta àrea de govern s’hi inclou Cultura i Educació, la regidora de les quals serà Montserrat Chachón.
 
Finalment Gabriel Fernández serà el tercer tinent d’alcalde, coordinant l’àrea d’Acció Social i Drets Civils. Fernández serà regidor de Salut, Serveis Socials i Cooperació i Solidaritat mentre que la regidora de la Crida Míriam Ferràndiz serà regidora de Drets Civils i Ciutadania.
 
L’organigrama és simètric en la distribució de regidories entre els socis de govern. Així ERC liderarà dues àrees i la Crida dues més, amb un regidor de l’altra formació política penjant de cada àrea (Juli Fernàndez i Albert Boada fan tiquet a Economia; Maties Serracant i Xavi Guerrero a Territori, Glòria Rubio i Montserrat Chacón a Coneixement i Participació i finalment Gabriel Fernández i Míriam Ferràndiz el fan a Acció Social i Drets Civils.
 
És un sol govern format per gent de dues formacions polítiques”, ha defensat Juli Fernàndez, qui també ha assegurat que “l’alcalde és un membre més del govern i per tant ha de tenir atribucions executives”.

El programa Smart City desapareix de l’organigrama i es crea una regidoria de Nova Economia “per impulsar un teixit econòmic de nova creació”, ha dit Albert Boada. I malgrat que s’han fet públics els regidors de districte es preveuen canvis en l’organització territorial. La regidora de Participació, Glòria Rubio, ha assegurat que s’estudiarà com fer que “la ciutadania comenci a prendre decisions”.
 
L’executiu local presentarà aquest divendres a la resta de formacions la seva proposta pel que fa als càrrecs eventuals, que s’haurà d’aprovar dimarts vinent en el ple extraordinari del cartipàs. Tots els regidors del govern tenen dedicació exclusiva, a excepció de Glòria Rubio, que la té del 90 per cent. Míriam Ferràndiz tindrà jornada reduïda per maternitat.

Regidors un per un

Sent així les atribucions queden de la següent manera:
 
· Juli Fernàndez (alcalde): Serveis Centrals, Promoció Econòmica, Comerç, Consum i Turisme. A més, mentre sigui alcalde: Secretaria General, Relacions Institucionals, Intervenció, Comunicació, Policia Municipal.

 · Maties Serracant (primer tinent d’alcalde): Urbanisme, Sostenbilitat i Gestió d’Ecosistemes, Habitatge. Regidor del districte 4 (Can Rull, Can Llong, Concòrdia).

 · Glòria Rubio (segona tinent d’alcalde): Esports i Participació. Regidora del districte 7 (Torre-romeu, Can Roqueta, Poblenou).

 · Gabriel Fernández (tercer tinent d’alcalde): Salut, Serveis Socials i Cooperació i Solidaritat. Regidor del districte 3 (Ca n’Oriac, Torreguitart, La Plana del Pintor, Can Deu, Torrent del Capellà, La Roureda)

 · Montserrat Chacón: Cultura i Educació. Regidora del districte 1 (Centre, Sol i Padrís, Eixample, Covadonga).

 · Míriam Ferràndiz: Drets Civils i Ciutadania. Regidora del districte 2 (Creu Alta i Can Puiggener).
· Albert Boada: Nova Economia i Recursos Humans. Regidor del districte 5 (Gràcia, Can Feu, Merinals, Can Gambús).

 · Xavier Guerrero: Espai Públic i Transparència. Regidor del districte 6 (Espronceda, Campoamor, Les Termes, Creu de Barberà).
 
 
 
Publicado el 02/07/2015 en www.isabadell.cat
 
 

martes, 23 de junio de 2015

UNITAT DE LA POLICIA LOCAL, SUPOSADAMENT ENCARREGADA DE FER SEGUIMENTS A POLITIC, EMPRESARIS I PERIODISTES

 

Dilluns a la tarda va desenvolupar-se la segona sessió de la comissió d’investigació del Parlament de Catalunya sobre la corrupció i el frau fiscal dedicada al cas Mercuri. Va tenir com a protagonista a l’exregidora i exportaveu d’ICV Carme Garcia (2007-2014).

 
Justament la tramitació de les denúncies a Garcia del presumpte testaferro de Jordi Soriano, Nicolás Giner –que va assistir a la compareixença com a convidat- davant els Mossos d’Esquadra i la Fiscalia Anticorrupció van obrir les investigacions que desfermaren el cas Mercuri.
..../////.....
 
 
...////....

Anomalia política sabadellenca

Fou Joan Mena qui va respondre al diputat del PP al recordar-li que en aquella data Soriano havia estat apartat de la presidència local del partit, però que havia continuat com a militant i portaveu del grup municipal fins al final del mandat al 2011.
 
La intervenció del diputat de ICV-EUiA tenia cert morbo ja que a l’anterior legislatura, juntament amb Marisol Martínez, va protagonitzar la ruptura de la coalició liderada per García. Tots dos van guardar les formes i crípticament Mena va reconèixer les interferències de Bustos en la vida interna dels partits.
 
Mena va preguntar-li si tenia constància de la unitat de la Policia Local, suposadament encarregada de fer seguiments a polítics, empresaris i periodistes.
 
Ella va contestar que sí i que personalment s’havia sentit vigilada.
 
En aquesta línea  afegí que, en aquells anys, era impossible fer a Sabadell “activitat política normal”, un període en que la ciutat fou una “anomalia política, ciutadana i comunitària”.
 
 
La resta de preguntes de Mena anaren destinades a la trama desvetllada en la privatització del cementeri municipal i als negocis del tiet de l’alcalde Melquiades Garrido a l’època que era vocal de VIMUSA. Garrido va dimitir de VIMUSA després de les denúncies d’ICV-EUiA al 2007 i recollides per El País, càrrec que compaginava amb la presidència del Gremi de Constructors que encara ostenta.
 

El poder de Manuel Bustos

 
Amb l’absència del cap representant de Ciutadans, la sessió va continuar amb les preguntes d’Isabel Vallet (CUP) qui va incidir sobre el coneixement de PSC i PP de la “trama corrupta” que durant tants anys va dominar la ciutat. Garcia va afirmar que quan aquest tema sortia en cercles de fora la ciutat havia de sentir els comentaris respecte a que “Bustos tenia molt poder” a la ciutat, a la comarca, a la Diputació de Barcelona o la Federació de Municipis i que no havia res a fer.
 
També es va interessar per la seva opinió pel fet que Paco Bustos, després de deixar de la seva dedicació exclusiva a l’ajuntament de Sabadell, fos contractat com assessor de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’exregidora d’ICV va dir que havia trobat a faltar “l’autocrítica i la denúncia pública del PSC” que hauria “dignificat” a l’Ajuntament i al partit.
 
Les intervencions dels diputats finalitzaren amb la intervenció de David Bonvehi, representant de CiU que s’estrenava en aquesta tasca atès que Meritxell Borràs ha estat cridada per Artur Mas a la conselleria de Governació. Bonvehi va preguntar com havia estat possible que Bustos s’hagués mantingut tant de temps al poder. Garcia va respondre que a causa de la confluència de tres factors: el lideratge de l’exalcalde, les circumstàncies econòmiques favorables derivades de la gran oferta d’obra pública i per la “cessió de sobirania de molta gent”.
 

Batussa final

 
Carme Garcia va concloure les tres hores de compareixença amb unes conclusions on va reiterar, malgrat el cas Mercuri, la seva “confiança en la política i els polítics” i proposà una sèrie de mesures per combatre la corrupció: endurir la legislació per fer més difícil els benefici personal, rendiment de comptes permanent, impuls a la participació ciutadana, impedir el finançament privat dels partits i inversió en cultura política i educació democràtica.
 
La sessió va finalitzar amb una dura polèmica entre el representant del PP i ERC per al·lusions. Amorós, després de qualificar de “vergonyosa” l’actitud de PSC i PP que intentaven tapar la corrupció dels seus companys de partit, va replicar al diputat popular. Aquest va acusar a Amorós d’escampar injustament l’acusació de corrupció al conjunt del PP de la mateixa manera que si ell imputava a ERC de ser un partit corrupte pel cas del conseller Jordi Ausàs condemnat per contraban de tabac. Amoròs va replicar-li que sostenia que la corrupció era consubstancial al PP i va preguntar-li què sabia el PP de les activitats de Soriano i per què no havien fet res per aturar-lo. Unes qüestions que el diputat popular no va poder contestar.
 
Les sessions dedicades al cas Mercuri finalitzaran el proper 29 de juny amb la compareixença de Jordi Soriano.
 
 
 

sábado, 20 de junio de 2015

5 ACCIONS SIMBÒLIQUES QUE MOSTREN COM ELS TEMPS ESTAN CAVIANT A SABADELL




En una setmana de govern, i sense cartipàs ni organigrama encara, el nou govern municipal, liderat per ERC i la Crida, ha dut a terme algunes accions simbòliques que mostren com els temps han canviat a Sabadell.

 
El nou govern manté que un dels seus objectius és recuperar la confiança de la ciutadania en l’administració municipal. Especialment després del cas Mercuri. Aquesta primera setmana, amb l’única seguretat de que Juli Fernàndez és l’alcalde sempre de la mà del regidor (i futur alcalde) Maties Serracant, el nou executiu ha fet algunes passes en aquest sentit, així com en la lluita contra l’emergència social causada per la crisi econòmica.
 

1. Primera reunió: la PAH

 
Juli Fernàndez i Maties Serracant van ocupar part del dilluns en presentar-se als diversos departaments de l’Ajuntament, una tasca que encara no s’ha acabat. Però més enllà d’això la primera reunió amb una entitat va ser amb la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PAHCS), potser el principal moviment social actualment a la ciutat. El nou executiu fa bandera d’un concepte: ‘desnonament zero’. S’han compromès amb aturar tots els desnonaments a Vimusa, treballar colze a colze amb els jutjats per prevenir-los i si cal estar en primera línia per aturar llançaments. En aquesta setmana el govern s’ha reunit amb altres col·lectius com la PATT, que lluita pels drets laborals de la plantilla de la Corporació Sanitària Parc Taulí (CSPT).
 

2. Accions cautelars en el cas Mercuri

 
Dijous va arribar un canvi important en la línia seguida fins ara pel govern local. Davant la nova investigació del cas, la peça 33, que busca si diversos directius municipals van silenciar un presumpte suborn, l’executiu va obrir expedient informatiu de forma immediata al cap dels Serveis Jurídics, Marcel Gallofré. Gallofré, com l’exalcalde Manuel Bustos, l’excap d’Urbanisme, Manuel Somoza, el cap de la Policia, Josep Miquel Duran, van reunir-se amb un empresari, José Ríos, qui deia que tenia una gravació mostrant com subornaven l’exportaveu del PP, Jordi Soriano. La jutgessa d’instrucció del cas Mercuri creu que es podria haver comès omissió del deure de perseguir el delicte. Davant els fets, el govern d’ERC i la Crida va obrir expedient informatiu a Gallofré.
 
Així mateix, també van fer patent que volen accelerar la personació de l’Ajuntament com acusació particular al cas Mercuri. Es va aprovar el novembre de 2014 amb l’únic vot en contra del PSC. Set mesos després, encara no s’ha trobat la fórmula per dur-la a la pràctica.
 

3. Reenfocament de l’emergència alimentària

 
Malgrat que el dispositiu per pal·liar els efectes de la crisi entre els més petits es farà com els darrers anys (mitjançant l’entrega de menjar i xecs de compra a les famílies), el nou govern planteja obrir equipaments aquest estiu per ajudar a lluitar contra els problemes alimentaris de les famílies en risc d’exclusió social. S’estudiarà el mecanisme.
 
En el seu acord de govern, es planteja potenciar l’autoabastiment (més horts urbans i parcel·les agrícoles) així com l’autogestió, fugint d’un model “assistencialista”. El nou govern vol replantejar el Rebost Solidari, tot i que encara no s’ha concretat com.
 

4. Canvis a la Policia Municipal

 
El cos policial de Sabadell tenia el seu cap imputat des del novembre de 2012. Josep Miquel Duran apareix des del primer dia a la trama Mercuri. A més, la seva gestió ha estat molt contestada dins (creant fins i tot una associació de policies) i fora del cos. En una setmana, el nou govern ha mogut peces: Duran va agafar la baixa mèdica el dijous 11 de juny. El mateix camí va seguir uns dies després el seu número 2, Antoni Cortés.
 
Ara la nova cap de la Policia Municipal, Pepita Llonch, no té res a veure amb Mercuri. Tot i així, la situació sembla provisional.
 

5. No als cotxes oficials

 
Tot i que caldrà veure com es materialitza finalment, durant aquesta primera setmana el nou alcalde, Juli Fernàndez, ha rebutjat el cotxe oficial (en el cas sabadellenc una furgoneta) per desplaçar-se per la ciutat. Ha optat per moure’s amb la seva moto particular, com ha fet fins ara. Així mateix, en una entrevista a iSabadell, Fernàndez ha anunciat que rebutjarà portar escorta. El nou executiu ha pactat una rebaixa de sou del 25 per cent, encara inconcreta.
 
 
 
 
 

viernes, 19 de junio de 2015

L’ALCALDE NOMENA PEPITA LLONCH NOVA CAP DE LA POLICIA MUNICIPAL

 
Els números 1 i 2 del cos policial han agafat la baixa mèdica en els darrers dies.

La subinspectora Pepita Llonch ha estat nomenada aquest divendres com a nova cap de la Policia.

Una setmana després de l’arribada del nou govern municipal a Sabadell, han arribat canvis a la Policia Municipal. De fet, fins i tot abans de l’arribada del nou executiu.

 
 
 
 
 
Segons ha pogut saber iSabadell, l’intendent de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, imputat en diverses peces del cas Mercuri des del mes de novembre de 2012 i molt contestat internament al cos per la seva política organitzativa, retributiva i de personal, va agafar la baixa el dijous 11 de juny, 48 hores abans de l’entrada al consistori del nou govern, format per ERC i la Crida per Sabadell.

 
Aquest dijous ha seguit el mateix camí el número 2 de la Policia Municipal, els sotscap Antoni Sánchez Cortés, també imputat en una peça del cas Mercuri, tot i que en aquesta ocasió des de fa només unes setmanes. Segons ha sabut aquest diari, Cortés va agafar la baixa mèdica dijous. Poques hores abans havia tingut una trobada amb el nou alcalde, Juli Fernàndez (ERC).

 

Pepita Llonch

 
Així que tant el número 1 de la Policia Municipal com el número 2 estan de baixa. Ara el comandament del cos policial l’agafa la subinspectora Pepita Llonch, que ha estat nomenada per Juli Fernàndez aquest mateix divendres, com el propi alcalde ha confirmat a iSabadell. Fernàndez, però, ha precisat que el nomenament de Llonch “no és una qüestió de confiança política sinó de rang policial”. I és que el càrrec ha recaigut en ella al ser la subinspectora amb més experiència al cos ara mateix.

 
En un altre ordre de coses, el pacte de govern establert entre ERC i la Crida per Sabadell preveu suprimir les unitats especials del cos, com la unitat canina o la unitat d’informes.

Publicado el 20/06/2015 en www.isabadell.cat



jueves, 18 de junio de 2015

MERCURI: S'INVESTIGA SI CARRECS MUNICIPALS VAN SILENCIAR UN PRESUMPTE SUBORN A SORIANO

 
 

 

Sabadell Lliure de Corrupció revela una nova peça del cas.

Al conèixer el cas l’alcalde Bustos, es va organitzar una reunió amb l’empresari que va subornar.

Nova línia d’investigació al cas Mercuri, malgrat que deriva de la peça principal (suborns a Jordi Soriano, exportàveu del PP) i consta en el sumari judicial des del primer moment.

 
 
La titular del jutjat d’instrucció número 1 de Sabadell, Beatriz Faura, ha obert peça separada per saber si l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, el cap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, l’antic cap d’Urbanisme, Manuel Somoza, i el cap dels Serveis Jurídics, Marcel Galofré, van ometre el seu deure de denunciar un presumpte suborn.
 
Segons la investigació, José Ríos, un dels empresaris que els investigadors creuen que va subornar l’exportaveu del PP, Jordi Soriano, vistos els pocs resultats de la seva gestió, hauria fet una gravació incriminatòria que amenaçava de dur a la premsa, com recull el sumari. Els rumors de l’existència de la gravació arriben a Manuel Bustos. Personal municipal crida llavors a Ríos a Urbanisme per parlar de les terres del Parc Agrari. Però el cap visible d’Excavallès es troba el cap de la Policia, el cap d’Urbanisme i el cap dels Serveis Jurídics de l’Ajuntament a la reunió. Finalment Ríos no fa públic res malgrat que es coneix de l’existència d’un pendrive que conté gravacions amb converses delicades. Segons el seu propi relat, que recullen les converses intervingudes al sumari, Ríos es va sentir intimidat.
 
Aquest dijous l’advocat de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, Raúl García Barroso, ha relatat que un cop iniciada l’Operació Mercuri, els Mossos han trobat la gravació a l’ordinador de Melquíades Garrido, tiet de Bustos i president del Gremi de Constructors. Per això ara es reactiva el cas. Garcia Barroso assenyala Bustos perquè enlloc de denunciar als tribunals la situació “va organitzar una reunió amb José Ríos per tapar un presumpte delicte com el suborn”.
 
De moment, la jutgessa d’instrucció ha separat la investigació, obrint la peça número 33 del cas Mercuri, però encara no hi ha ningú imputat. “Per pura lògica jurídica el següent pas és la imputació, perquè així es puguin defensar”, diu Garcia Barroso, qui afegeix que almenys Gallofré i Duran ja han declarat per aquests fet davant dels Mossos d’Esquadra.

Qui és José Ríos?

Amb Jordi Soriano, José Ríos així com la seva germana Eva, va ser un dels detinguts dins l’Operació Mercuri. Va quedar en llibertat amb càrrecs als pocs dies. Ríos estava vinculat a Excavaciones Sabadell, després Excavallès, i a moviment de terres a la zona nord de la ciutat. En el moment que comença la investigació del cas Mercuri, està ofegat pels deutes. Segons relata el sumari, va enviar un SMS a la seva mare dient que havia pagat més de 20 milions de pessetes per tenir obres a Sabadell. Però no van arribar. Enfadat, suprimeix el patrocini del Centre d’Esports Sabadell i amenaça amb escampar els presumptes suborns a l’opinió pública.
 
Un cop detingut i en les diverses compareixences davant els tribunals, José Ríos sempre ha mantingut que va subornar Jordi Soriano, qui es repartia els diners amb diversos membres del govern socialista de Sabadell. Un extrem però que, fins ara, no s’ha pogut verificar. L’únic càrrec públic imputat per suborn és Jordi Soriano.
 
La jutgessa del cas Mercuri creu que l’exalcalde, i la resta de treballadors investigats, podria haver comès omissió del deure de perseguir delictes al conèixer el cas de José Ríos i no posar-lo en coneixement dels tribunals.
 
Foto portada: membres de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, aquest dijous. Autor: David B.
 

jueves, 4 de junio de 2015

LA PRESUMPTA DESTRUCCIO DE PAPERS ACABA ALS JUTJATS

 

Papers Jutjats - Cristian sánchez            

  • L’Entesa ha demanat als jutjats que es prenguin mesures per evitar la possible comissió de fets delictius.

  • El regidor en funcions, Cristian Sánchez,  ha presentat a la Fiscalia diversos informes de responsables del departamento.

L’Entesa per Sabadell ha presentat aquest dijous una denúncia al jutjat de guàrdia en relació a la possible destrucció d’informació a l’Ajuntament de Sabadell i ha demanat que es prenguin mesures per evitar la possible comissió de fets delictius i que es custodiïn els contenidors precintats.


Aquest dijous, el regidor en funcions de l’Entesa per Sabadell, Maties Serracant i la regidora electa de la Crida per Sabadell, Glòria Rubio, acompanyats de l’advocat Raul Garcia Barroso, han posat els fets en coneixement del Jutjat de guàrdia, seguint les indicacions efectuades per la Fiscalia i els Mossos d’Esquadra i han demanant que es prenguin les mesures corresponents per evitar la possible comissió de fets delictius.
Malgrat fins ara no s’ha pogut comprovar el contingut i naturalesa dels documents destruïts, l’Entesa dóna credibilitat a les informacions rebudes per diferents fonts i sospita que presumptament es podria estar destruint diversa documentació amb la intenció d’ocultar la possible comissió d’irregularitats en la tramitació d’expedients o inclús la comissió de fets delictius, com ara algunes de les tasques realitzades per la Unitat d’Informes de la Policia Municipal”, ha assegurat l’Entesa en un comunicat.
Els membres de l’Entesa també han sol·licitat que “els contenidors precintats amb documentació destruïda passin a ser custodiats per l’autoritat judicial i es procedeixi a la investigació de si s’està destruint documentació que pot amagar la comissió d’irregularitats i/o comissió de delictes”.

Presentació d’informes

Aquest dijous al migdia, el regidor en funcions d’Espai Públic i Seguretat Ciutadana, Cristian Sánchez, en representació del govern municipal de Sabadell, ha presentat a la Fiscalia els informes de diversos responsables del departament. Aquests informes, ha explicat Sánchez, “acrediten que no hi ha hagut cap instrucció als treballadors i treballadores municipals per destruir cap tipus de documentació oficial”.
Després de les informacions aparegudes als mitjans de comunicació sobre la destrucció de papers, com a responsable polític vaig demanar informes a cadascun dels caps i responsables del meu departament, que em confirmen que ni han rebut ni han donat cap instrucció per a la destrucció de documentació oficial”, ha assegurat Sánchez.
D’altra banda, el regidor en funcions d’Espai Públic i Seguretat Ciutadana ha manifestat que “després que s’ha creat aquesta alerta a la ciutadania, he portat aquesta informació a la Fiscalia perquè la tingui en consideració amb la idea de deixar net el nom de la ciutat i dels funcionaris”.  Ha afegit que “em poso a la completa disposició de la Fiscalia per donar tota la informació que consideri, amb la voluntat de màxima transparència i per donar una resposta clara i contundent a la ciutadania”.
 
 
 
 
Publicado el 04/06/2015 en http://www.isabadell.cat/sabadell/politica/la-presumpta-destruccio-de-papers-a-lajuntament-acaba-als-jutjats/

miércoles, 3 de junio de 2015

DENUNCIEN QUE S'HA DESTRUIT DOCUMENTACIO A DEPENDENCIES MUNICIPALS

 

Can Marcet

 

La Crida i Unitat pel Canvi sospiten que s’han destruït documents en diversos equipaments.

L’Ajuntament precinta de forma preventiva dos contenidos amb papers destruïts.

La Crida per Sabadell, i també Unitat pel Canvi a Sabadell, han denunciat aquest dimecres que tenen diverses sospites segons les quals en els darrers dies s’ha destruït documentació de l’ajuntament de Sabadell. Segons asseguren un camió s’hauria endut “documentació sensible” aquest dimarts de les instal·lacions de Can Marcet on, entre altres, hi ha la prefectura de la Policia Municipal. També hi ha paper destruït en contenidors, que s’han precintat per ordre municipal després d’esclatar la polèmica.

Els regidors de l’Entesa per Sabadell en funcions, Virgínia Domínguez i Maties Serracant, s’han presentat aquest dimarts a Can Marcet per conèixer si els rumors eren realitat. Segons el seu testimoni, els havien trucat diverses persones dient que s’havia destruït documentació municipal, tant a la prefectura de la Policia Municipal com a altres equipaments municipals. Els ha rebut el regidor d’Espai Públic en funcions, Cristian Sánchez, qui els ha mostrat les dependències. Després d’una reunió Sánchez ha assegurat davant la premsa que “només són rumors” i ha assegurat en diverses ocasions que “no s’ha destruït cap documentació oficial o cap expedient”. El regidor manté que “hem obert la casa a tothom i l’hem posat a la seva disposició. No s’ha destruït res, de cap manera. No hi ha res. Facilitaren un traspàs de poder immaculat”, ha finalitzat.
 
 
Els regidors de l'Entesa Virgínia Domínguez i Maties Serracant, el regidor electe Albert Boada i l'advocat Raul Garcia Barroso. Autor: David B


Els regidors de l’Entesa Virgínia Domínguez i Maties Serracant, el regidor electe Albert Boada i l’advocat Raul Garcia Barroso. Autor: David B.
 
 
Les paraules de Sánchez no han convençut els regidors de l’Entesa ni tampoc el cap de llista d’Unitat pel Canvi, Joan Berlanga, qui també ha estat a Can Marcet denunciant la destrucció “massiva” de documents. Tant Berlanga com Serracant han dit que diversos testimonis els van fer arribar que no només s’havien passat documents per la trituradora sinó que s’havien cremat alguns documents. Preguntats sobre les àres afectades, la portaveu de l’Entesa, Virgínia Domínguez, ha ampliat la destrucció de documentació a les àrees d’Urbanisme, Policia Municipal i Via Pública.
Ja havíem demanat anteriorment al govern que fos especialment escrupolós amb la custòdia de documents durant aquesta fase de transició”, ha afegit el regidor de l’Entesa i futur portaveu de la Crida, Maties Serracant. “El regidor Cristian Sánchez ens ha convidat a fer una visita a les instal·lacions i no hem pogut veure res de forma evident però les informacions que ens han arribat constataven la destrucció de documentació. No ens han convençut”, ha finalitzat. L’Entesa ha dut els indicis a Fiscalia i també els ha posat en coneixement dels Mossos d’Esquadra.
Per la seva part, Joan Berlanga, futur portaveu d’Unitat pel Canvi a Sabadell, ha assegurat que estan molt “preocupats”. “Cal esbrinar que està passant. Des d’aquest dimarts a la tarda hem rebut diverses trucades i ens diuen que fins i tot una part dels documents s’han cremat. Tenim indicis d’una destrucció massiva de documents”, ha assegurat.
 
 
Joan Berlanga, d'Unitat pel Canvi, a les portes de Can Marcet. Autor: David B.


Joan Berlanga, d’Unitat pel Canvi, a les portes de Can Marcet. Autor: David B.
 
 
Berlanga ha demanat una reunió amb l’alcalde en funcions, Juan Carlos Sánchez. També volen que, seguint el cas de Barcelona, es faci una comissió de traspàs: “el PSC té l’oportunitat de començar a fer bé les coses garantint un bon traspàs d’informació i afavorint un relleu tranquil al govern”, ha finalitzat Berlanga.
 
 
 
 
 
 
 

jueves, 21 de mayo de 2015

NOVA TONGADA DE DECLARACIONS DEL CAS MERCURI


La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que exerceix l’acusació popular al cas Mercuri, assegura que el govern socialista va mirar cap a una altra banda mentre “la xarxa delictiva de Jordi Soriano” abocava terres i runa en un espai protegit de la ciutat. Creu que queda patent després d’algunes declaracions de la peça 6 del cas, que es duen a terme aquests dies als Jutjats de Sabadell.

 
 
 
 
De fet, aquest divendres, dotze hores abans que acabi la campanya electoral, hauran de declarar als Jutjats de Sabadell tres persones que han estat (en un cas encara ho és) regidors de la ciutat: Joan Manau (encara regidor del PSC), Ricard Estrada (que va dimitir l’any 2013) i Jordi Soriano, principal implicat al cas Mercuri, acusat de suborn i màxim responsable del Partit Popular a Sabadell entre 2003 i 2011. I també ha de declarar l’encara coordinador d’Espai Públic, Xavi Izquierdo, també imputat  en aquesta peça des de fa unes setmanes (més info: ‘Nous imputats per les terres de Can Xupa‘).
 
La setmana passada van declarar altres imputats, com l’intendent de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, i el sotsintendent Antonio Sánchez Cortés, així com el funcionari de la Policia Nacional Joaquín Cañete, i l’empresari José Manuel González Parra, arquitecte qui va sol·licitar una llicència per netejar la riera i que va donar peu a l’abocament de les terres.
 
En qualsevol cas, l’acusació popular considera que les primeres declaracions han posat de manifest la “connivència” del govern municipal amb la “xarxa delictiva” de Jordi Soriano. Segons asseguren des de la plataforma les denúncies efectuades pels agents rurals de la Policia Municipal no eren incoades posteriorment per part dels departaments d’Urbanisme i de Sostenibilitat.
 
Fins i tot una cap de secció va ser apartada de l’expedient per evitar la tramitació, segons ha assegurat la portaveu de Sabadell Lliure de Corrupció, Mariona Aspachs. Assegura també que diversos testimonis van reconéixer irregularitats tècniques i retards en les tramitacions. “Les decisions només poden emanar dels responsables polítics del govern socialista”, assegura l’acusació.
 
La investigació, que ocupa la peça 6 del cas Mercuri, vol esbrinar si es va cometre delicte en l’abocament d’uns 10.000 metres cúbics de terra. De fet, es va sol·licitar la llicència per netejar la riera ja que l’espai està protegit. No obstant, es van abocar material de les obres dels Ferrocarrils de la Generalitat o de la Sagrera
 
Publicado en www.isabadell.cat,  el 21/05/2015
 
 
A pesar que, tras las municipales de mayo de 2011, Soriano dejó de ser concejal del PP continuó disfrutando de relaciones de privilegio con el ajuntament de Sabadell como revela este asunto. Entonces Soriano se dedicó a varios negocios con los hermanos Rafael y Jordi Rojas y José Manuel González Parra, socios de la empresa Constresnius (a la que se contrató la ampliación del cementerio de Sabadell). Uno de los más lucrativos fue el vertido de tierras en la finca de Can Xupa procedentes de las obras de IKEA en el Parque Empresarial de Sant Pau de Riu-sec, del Metro de Sabadell y del AVE de La Sagrera.
 
Un asunto que precisaba de la agilización de las licencias municipales para lo cual Soriano utilizó sus contactos en el Ajuntament, particularmente con Joan Manau, primer teniente de alcalde regidor de Urbanismo i Espai Públic, y Ricard Estrada, de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes.
 
El problema radicaba en que Soriano y apadrinados sólo disponían de licencia para realizar trabajos de limpieza y relacionados con la hípica, pero no para verter tierras en dicha finca. Para sortear este obstáculo, Soriano se comunicó con Estrada para modificar la licencia a fin de que se le permitiera abocar tierras. A pesar de ello, empezaron a verter tierras, aunque se vieron obligados a pararlas a raíz de una inspección de la Policía Municipal. Soriano intentó continuar con esta actividad. Como se desprende de la conversación con una funcionaria de la regidoría de Urbanismo a quien le pregunta si puede continuar abocando tierras mientras tramita la licencia quien se lo deja muy claro:
No en principi, no. Jo fins que no tingui l’informe de la poli…que pot haver denúncia (…) lo que diu la llei és que ha d’estar parat fins que no tinguis la llicència.”
Soriano no se rinde y se pone en contacto Juan Carlos Sánchez, entonces regidor de Urbanismo, a quien le pide “flexibilitat” para continuar con los vertidos de tierras. Sánchez, que carece de competencias en la materia, lo deriva a Manau. El ex regidor popular le informa del estado de la cuestión y de su conversación con Sánchez. “Li he dit, dic Joan Carles, dic és que aquest migdia hem parat, per prudència hem dit parem, no? Però és clar, demà… demà tirarem endavant”.
 
Manau le pide datos del acta de la policía para tratar del tema con el jefe de la Policia Municipal. “En referència a aquesta acta, a l’aixecament d’aquesta acta número tal, li explicaré les circumstàncies i ja està, però aixins ell podrà veure l’acta i donà…i donà als agents una indicació concreta…pues envia’m el, el número d’aquesta acta”.

Denuncias congeladas

Las gestiones de Soriano dan el resultado apetecido. Así se lo comunica a un trabajador de la empresa Constresnius: “S’ha arribat a un acord amb l’Ajuntament de què treballarem paral·lelament”. En el caso que se presente la Policía Municipal le dice:
Que arribin allà, saludin i se’n vagin, dic perquè així els veïns els veuran i preveiem una mica de que si un veí truca per presentant-se denúncia, llavors, sí que ells la denúncia l’han de cursar, ens agradi o no ens agradi…”
Se ponen de acuerdo que si se persona la policía local, Soriano hablará discretamente con ellos y los remitirá al intendente José Miguel Duran, también imputado en la causa. La continuidad de los vertidos de tierras queda confirmada por la conversación entre Soriano y Estrada. El regidor socialista Estrada dice:
Ara m’ha trucat el Manau dient-me que la policia havia aixecat l’acta ahir i que, bueno, diu que…saps de què va això? Dic: home, clar que sé de què va…doncs, escolta…diga-li al Jordi que aquesta acta la deixarem allò congelada, però que no continuiïn les obres fins que tinguem això arreglat, perquè si hi ha una segona acta, llavors sí que tindrem un problema que haurem d’obrir un expedient (…) De moment, això està parat. Això ho hem parat, però vull dir que parin, que no posin ni un gram més de terra allà (…) Si la policia fa un altre parte, no es poden fer col·lecció de partes, saps? Vull dir que… no, perquè a la policia llavors també… també la desacredites”.
Los vertidos de tierras se detuvieron temporalmente, pero no para cumplir con la obligación de precisar de la licencia, sino porque el propietario y otros empresarios no habían pagado los trabajos realizados.
 
 
Agentes de la Policía Municpal en Can Xupa, en agosto de 2011.

Agentes de la Policía Municpal en Can Xupa, en agosto de 2011.
 
 
De hecho, Estrada fue a la finca para comprobar sobre el terreno las obras. Soriano informa de ello a González Parra y Rafael Rojas. El concejal de Sostenibilitat se comprometió a redactar personalmente el informe y, es más, a resolver otros temas problemáticos. Incluso había bromeado al ver las máquinas paradas, preguntando si estaban todos almorzando. Viendo el halagüeño panorama González Parra propone modificar la licencia para aumentar el volumen de metros cúbicos de tierra a abocar: “lo escaneo, lo reconvierto y le pongo la cantidad que yo quiera (…) Tengo un programa que puedo modificar el PDF (…) total es para enseñarlo, sólo”.

Siguen los vertidos… sin licencia

Los vertidos de tierras continuaron, a pesar de carecer de la preceptiva licencia y del parte de la policía local, como se deduce de las palabras de González Parra a su socio Rafael Rojas, ambos imputados:
De momento, llevamos dos días echando…y no… no nos han parado (…) Sí, estamos echando camiones, han echado esta mañana seis y están haciendo más viajes…De acuerdo que no tenemos la licencia. De acuerdo que no tenemos nada, pero hay que certificar, macho”.
La unidad de investigación de los Mossos se desplazó a Can Xupa donde comprobó el abocamiento de runas y cemento, lo cual podría constituir un delito contra los recursos naturales y el medio ambiente. Un extremo también confirmado por González Parra en conversación con uno de sus trabajadores: “Están trayendo mortero, runa y mierda…Que sí que podemos echar, lo sabemos; pero, joder, cuanto más disimulemos mejor”. En el mismo sentido se manifiesta Rafael Rojas: “La gente ésta de aquí, de…de los del Can Xupa y eso, que les ha llegado como si fuera una carta para pagar lo del tema de la licencia, dice: coño, sino no la tenemos todavía, qué cojones”.
Días después. Estrada informa a Soriano de la denuncia de un empresario de la competencia (un tal Jaume vinculado a Transports i Excavacions Ribera) respecto a los abocamientos sin licencia en Can Xupa. El regidor socialista le responde al empresario, según interpretan los investigadores mintiendo para favorecer a Soriano, que no tenía constancia de este hecho. Cuando Soriano le comunica que 20 camiones habían abocado tierras en la finca, Estrada le contesta: “Jo no faig res…millor no saber-ho (…) i als teus col·legues els hi dius que alerta, perquè doncs aquí tothom s’ho mira pel mig del camí”.
En la misma comunicación, Estrada asesora a Soriano en la redacción de los requisitos de la Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU). Así le indica que exponga, faltando a la verdad, que la finalidad de estos trabajos es la mejora de la finca para su posterior explotación agrícola, a través de una cooperativa.

Vacaciones en el Pirineo

El dispositivo de vigilancia de los Mossos verifica que empresas como Gonquis SL abocan tierras procedentes del Metro de Sabadell que no se corresponden con vertidos autorizados, pues contienen bentonita y otros materiales prohibidos. También abocaron tierras en esta finca, procedentes de IKEA, la empresa Excavaciones y Extracciones Benjumea.
La magnitud de los vertidos fue tan elevada que se presentaron varias denuncias de los vecinos de las que Estrada informa puntualmente a Soriano. El concejal socialista le traslada su temor a que estalle un escándalo por la falta de actuación municipal ante estos requerimientos y por el vertido de bentonita. Esto motiva que González Parra le dé las siguientes instrucciones a uno de sus empleados:
Que vayan echando por las zonas que se pueda echar, casi más disimulado y que echen la tierra que está encima”. Además, le indica: “Vale, sí, porque lo que tienen ahora es…casi todo lo que hay que echar para abajo es mortero y hostia de ésta. Tienen que echarla para abajo y taparlo”.
Otra comunicación entre Soriano y Rafael Rojas arroja luz sobre las relaciones entre el ex edil popular y Manau. Soriano le comenta a Rojas que tiene pensado pasar unos días de vacaciones con Manau en el Pirineo: “Egoísticament, més enllà de que hi ha una bona relació, vull dir, també hi ha una part egoísta, vull dir, ara que tenim Territori i Urbanisme i clar, també penso, hòstia. Ara…ara més que mai, no?”

Confidencias de alcoba

Por otro lado, en una conversación personal de Soriano con una mujer con la que mantiene una relación sentimental, éste le confiesa:
Mira te lo enseñaré un día de estos…Te llevaré para que veas lo que hay y te vas a quedar acojonada cuando veas las montañas de tierra que bloquean una riera…Me da miedo ir, pero mucho miedo, de verdad y el Ayuntamiento, vamos, ha cerrado los ojos, pero es que llega un momento que no (…) lo tienes que ver para hacerte una idea…Es impresionante, es acojonante (…) es que si no nos paran se los empuran a ellos, ¿eh? O sea que la Generalitat es que se lleva al Ayuntamiento por delante”.
Soriano le pide a su compañera que entregue una documentación en el Ayuntamiento para evitar que trascendiese su interés personal en el asunto.