AIPMS

ASOCIACION INDEPENDIENTE DE POLICIA MUNICIPAL DE SABADELL - Los comentarios son a titulo personal.
PROHIBIDA LA REPRODUCCION TOTAL O PARCIAL DE CUALQUIER ARTICULO o FOTOGRAFIA

viernes, 30 de diciembre de 2016

DEMANAN SIS ANYS DE PRESO PER DURAN, EL EX-CAP DE POLICIA MUNICIPAL


La fiscal demana quatre anys de presó per a Bustos per demanar que s’anul·lessin multes a familiars

 

 

  • La fiscal demana sis anys i sis mesos de presó per l’excap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran.

  • Bustos, Duran i Xavier Izquierdo seuran a la banqueta dels acusats en la peça 30 del cas Mercuri.

     


Fiscalia demana quatre anys de presó, i dotze d’inhabilitació per l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, per tràfic d’infuències per demanar al llavors cap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, que anul·lés dues multes de trànsit a familiars. Demana dos anys de presó i sis d’inhabilitació per cada multa anul·lada. Anticorrupció amplia la petició de pena per Duran a sis anys i sis mesos, més inhabilitació i multa. Pel tercer acusat, llavors coordinador d’Espai Públic, Xavier Izquierdo, es demana multa i suspensió.

 

La investigació és una de la trentena llarga de peces que conforma el cas Mercuri i, amb tota probabilitat, serà la segona que arribi a judici implicant qui va ser alcalde de Sabadell durant 13 anys. L’exalcalde Bustos ja va ser condemnat l’any 2014 a 16 mesos de presó i inhabilitació per sis anys per tràfic d’influències en l’anomenat cas Montcada. Ara, la fiscal Teresa Duerto demana penes de presó pels moviments que Bustos va fer entre el seu entorn per retirar un parell de multes de trànsit al seu fill (més info: ‘Las multas y el jefe de la Policía‘).

Primera multa: març de 2012

Segons el relat de la fiscal Duerto el 28 de març de 2012 el vehicle de la parella de Bustos, Montserrat Costa (llavors cap de Presidència del consistori), va ser sancionat a l’estar estacionat en una parada de transport públic a la plaça Vallès, al Centre. La multa era de 200 euros, 50 en termini bonificat. El vehicle no va ser retirat per la grua ja que la propietària es va presentar abans. Al vuit minuts de ser sancionat, Bustos va trucar per telèfon Duran “amb l’única finalitat d’anul·lar la multa”, diu fiscalia. “Amb to afable i amigable” Bustos va explicar l’incident:
200 euros de multa. A ver si me entiendes… o sea tiene huevos, o sea mañana voy a hacer huelga trabajando [en referència a la vaga general del 29 de març de 2012] y encima 200 euros”.
Duran va asentir dient-li que “com sempre tenia raó i que no es preocupés que ja ho arreglarien”. Aquell mateix dia Duran va donar instruccions per aturar la sanció.

Segona multa: juny de 2012

Tres mesos després, un vehicle propietat de l’exdona de Bustos va aparcar en una zona de càrrega i descàrrega al passatge dels Rifó. El vehicle estava sent utilitzat per un dels fills de l’alcalde. La grua se’l va endur a Can Marcet, on hi ha el dipòsit municipal. 

A més, es va expedir la multa de 200 euros, 100 en termini bonificat. Minuts després, els fills de Bustos van trucar-lo i llavors l’alcalde va contactar amb Duran i també amb Xavi Izquierdo, llavors càrrec de confiança i coordinador d’Espai Públic, fent que Izquierdo anés a Can Marcet a ajudar els fills. Tot, segons la fiscal “amb la finalitat d’aconseguir, sense cost” que els fills de Bustos recuperessin el vehicle. 

Duran va agafar diners d’una caixa forta de la policia que tenia al seu despatx i va abonar la taxa de la grua, segons l’acusació. En menys de mitja hora, els fills de Bustos van tenir el cotxe fora del dipòsit. Converses d’Izquierdo presents al sumari del cas detallen que el vehicle va sortir per la porta del darrere i conduït per un comandament policial.



La multa tampoc es va cobrar ja que el propi Duran va fer un informe al·legant una “urgència mèdica” per justificar els fets. La sanció es va retirar.

Pressumptes tràfic d’influències, malversació i prevaricació

Per tot plegat, la fiscal creu que Bustos va concórrer en tràfic d’influències. Demana dos anys de presó i sis d’inhabilitació per a cada una de les dues multes que va instar a retirar. Per tant, la fiscal demana quatre anys de presó per a Bustos i dotze d’inhabilitació.

Pel que fa al cap de la Policia Municipal del moment hauria comès tràfic d’influències, malversació de fons públics i falsedat documental amb un delicte de prevaricació com a cooperador necessari. La fiscal demana sis anys i sis mesos de presó.

Finalment, Izquierdo hauria comès malversació de fons públics com a còmplice de Duran en el moment de pagar amb diners de la policia la sanció dels fills de Bustos. La fiscalia demana sis mesos de suspensió de sou i feina.


Publicado el 30-12-2016 en  http://www.isabadell.cat/sabadell/politica/la-fiscal-demana-quatre-anys-de-preso-per-a-bustos-per-demanar-que-sanul%c2%b7lessin-multes-a-familiars/




lunes, 3 de octubre de 2016

HABRA QUE ESPERAR A QUE HAYA GOBIERNO

90.000 policías locales tendrán que esperar para jubilarse a que haya Gobierno

 

El Ejecutivo venía alegando que los alcaldes se oponían. Ahora acaba de recibir la aprobación, pero reconoce problemas para ejecutar la decisión porque está en funciones


El adelanto de la jubilación a los 60 años de casi 90.000 policías en toda España no será inminente a pesar de las reclamaciones de los sindicatos policiales. A no ser que se forme Gobierno en las próximas semanas. No fue aprobada antes de las elecciones de diciembre, cuando fue prometida públicamente, y el Ejecutivo está ahora en funciones.




Según ha confirmado El Confidencial Digital por fuentes del Gobierno, el Ministerio de Empleo cuenta ya con los informes técnicos que avalan la aplicación de los coeficientes reductores para adelantar la edad de jubilación al colectivo de policías locales.
Los análisis realizados por la Dirección General de Seguridad e Higiene en el Trabajo y por la Inspección de Empleo señalan que el colectivo cuenta con los requisitos legales exigidos.

Acaba de recibir el dictamen de la FEMP

 

El Gobierno ha recibido también ya el dictamen de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP), que se ha pronunciado a favor de la medida. Por tanto, el departamento que dirige Fátima Báñez está ya en disposición de elaborar una normativa que permita regularizar esta situación.

La FEMP considera que el Gobierno debe aprobar “con la mayor diligencia y celeridad” un Real Decreto que contemple la jubilación anticipada de policías locales, a los 59 años sin penalización en su pensión futura.

Esta petición es significativa, teniendo en cuenta que los propios ayuntamientos deberán costear parte del sobrecoste de la cotización

La medida permitirá adelantar la edad de jubilación a los 60 años, sin perder poder adquisitivo, a87.000 efectivos de 2.500 plantillas, entre agentes locales y autonómicos (incluidos Mossos y Policía Foral). De esta manera, se equipararán las policías locales con otros colectivos parejos, como la Policía Nacional o los bomberos.

Buscar una fórmula distinta al decreto ley

 

Pero ahora surge, además, otro contratiempo que obliga a aplazar la aprobación del decreto. Motivo: el Gobierno se halla en funciones, a pesar de que las Cortes no se encuentran disueltas. Está circunstancia está obligando a explorar una fórmula distinta a la del decreto ley, como una orden ministerial, para dar luz verde a la jubilación anticipada de estos efectivos.

Hay que recordar que el artículo 86 de la Constitución establece que, “en caso de extraordinaria y urgente necesidad, el Gobierno podrá dictar disposiciones legislativas provisionales que tomarán la forma de decretos-leyes y que no podrán afectar al ordenamiento de las instituciones básicas del Estado, a los derechos, deberes y libertades de los ciudadanos regulados en el Título I, al régimen de las Comunidades Autónomas ni al Derecho electoral general”.

Resulta, por tanto, complicado para el Gobierno justificar ante el resto de grupos parlamentarios una medida así como “urgente y necesaria”. No obstante, la mayoría de los partidos se muestran a favor de esta reforma.

Los decretos-leyes deben ser sometidos a debate y votación de la totalidad del Congreso de los Diputados, convocado al efecto si las Cortes están disueltas como ocurre ahora, en el plazo de los treinta días siguientes a su promulgación. El Congreso tiene que pronunciarse expresamente dentro de dicho plazo sobre su convalidación o derogación.

Había previsto aprobar la medida hace un año

 

El Gobierno tenía previsto aprobar un decreto ley con esta medida hace casi un año, incluso antes de las generales del 20 de diciembre, pero ha venido encontrando dificultades para recopilar los datos necesarios que debían entregar más de un centenar de ayuntamientos de toda España. La ministra Báñez se comprometió públicamente en noviembre pasado a sacar adelante la reforma de manera inminente.

Esta colaboración resultaba fundamental para la elaboración de los informes que deben acompañar al decreto ley. Los alcaldes se venían resistiendo a facilitarla, argumentando que, si se aprueba la jubilación anticipada, las calles de sus ciudades se quedarían sin policías locales.


Publicado el 03/10/2016 en http://www.elconfidencialdigital.com/seguridad/policias-locales-esperar-jubilarse-Gobierno_0_2793920585.html

sábado, 24 de septiembre de 2016

ULTIMA HORA ADELANTO EDAD DE JUBILACIÓN


femp


LA PLATAFORMA SINDICAL POR EL ADELANTO DE LA EDAD DE JUBILACIÓN DE LA POLICÍA LOCAL INFORMA:

 
Información que nos transmite esta mañana el Secretario General de la FEMP tras las reuniones de las Comisiones de Seguridad y de Función Pública:




REUNION COMISION SEGURIDAD FEMP 19 SEPTIEMBRE 2016 2


– Posicionamiento firme, unánime y TOTALMENTE FAVORABLE por el ANTICIPO DE LA EDAD DE JUBILACION DE LA POLICIA LOCAL, facultando al Presidente de la Institución para dirigirse al Gobierno en esos términos instando eliminar la tasa de reposición de efectivos, el techo de gastos por los costes sociales de la aplicación de la medida y estableciendo medidas compensatorias o bonificaciones por aquellos que habiendo generado el derecho de poder jubilarse al alcanzar la edad correspondiente  no ejerciten su derecho a jubilarse.

INSTAR AL GOBIERNO PARA QUE APRUEBE CON LA MAYOR DILIGENCIA Y CELERIDAD POSIBLE el correspondiente Real Decreto  contemplando los preceptos descritos y en los términos que se hizo con los Bomberos, sin perjuicio alguno de tener un Gobierno en FUNCIONES.

– En la Junta de Gobierno a celebrarse el próximo 27 en la Femp será ratificado lo acordado por las Comisiones.



 Publivado el 23/09/2016 en http://www.spl-clm.es/?p=8948

miércoles, 24 de agosto de 2016

Ciutadans exigeix l’adquisició immediata d’armilles antibales per a la Policia Municipal




Foto portada: agents de la Policia Municipal a la Rambla. Autor: Aj. Sabadell.

 

El portaveu del Grup Municipal de Ciutadans (C’s) a Sabadell, Adrián Hernández, ha reclamat a l’equip de govern que “acceleri els tràmits per a la compra de les armilles antibales previstes per a la Policia Municipal” de la ciutat.

 

Ciutadans critica “l’escassa importància que el quatripartit ha donat a aquest tema, tot i que la mesura es va aprovar en el ple de setembre de 2015 i que està inclosa als pressupostos de 2016″. Tanmateix han assegurat que “és una eina imprescindible perquè els agents puguin treballar amb unes mínimes condicions de seguretat”. 

Per aquest motiu, Hernández, ha exigit “la licitació i adquisició immediata de les armilles antibales per garantir la seguretat tant dels policies com dels ciutadans” i s’ha mostrat “sorprès perquè en el Pla d’Acció Municipal (PAM) de 2016, en el qual estan incloses totes les accions rellevants del govern per aquest any, no està contemplada la dotació d’armilles antibales per a la Policia Municipal”.


El regidor de la formació taronja ha recordat que “l’adquisició de les armilles es va tirar endavant fa gairebé un any amb l’abstenció d’ERC i Crida per Sabadell”. 

Hernández ha lamentat que “el més preocupant de la situació és que tot apunta al fet que hagin decidit que fins a 2017 no és prioritari comprar-les”.


Publicado el 23/08/2016 en http://www.isabadell.cat/sabadell/politica/ciutadans-exigeix-ladquisicio-immediata-darmilles-antibales-per-a-la-policia-municipal/


jueves, 21 de julio de 2016

JUBILACION DE LAS POLICIAS LOCALES

El Gobierno adelantará la edad de jubilación de los policías locales 

 

La ministra de Empleo y Seguridad Social en funciones, Fátima Báñez, ha reiterado hoy el compromiso del Gobierno de Mariano Rajoy de adelantar la edad de jubilación de los policías locales a los 60 años, porque es "de justicia" y porque con esta decisión ganan los trabajadores, pero también la sociedad.

"Es una opción en la que ganamos todos", ha afirmado la ministra en unas declaraciones a los periodistas en la Universidad Internacional Menéndez Pelayo, después de reunirse con representantes de sindicatos policiales acompañada por el alcalde de Santander y vicepresidenta de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP), Íñigo de la Serna.

Báñez ha defendido que con la jubilación anticipada de los policías españoles ganan los ciudadanos, porque se refuerza su seguridad; ganan los trabajadores, al mejorar sus condiciones de salud e higiene, y gana la sociedad, al rejuvenecer las plantillas y dar nuevas oportunidades a los jóvenes.

Pero para que la decisión se haga efectiva, habrá que esperar a que se pronuncie la FEMP, como representante de los ayuntamientos y, por lo tanto empleadores de los agentes de policía.

Según ha explicado su vicepresidente, primero deben emitir informe las comisiones en las que están representados los grupos y después posicionarse la Junta de Gobierno.

El vicepresidente de la Federación ha asegurado que la posición del PP va a ser "absolutamente favorable" a una medida "justa" y para que le consta que el Gobierno está haciendo un gran esfuerzo económico.

De la Serna también apoyará la medida en su Ayuntamiento, puesto que las entidades locales tendrán potestad para desarrollarla o no, y lo hará "cuanto antes".

A la reunión con la ministra, han asistido representantes de los sindicatos UGT, CCOO y USO y de la Confederación de Seguridad Local, que agrupa a todos los sindicatos independientes. 


 Publicado el 21/07/2016 en http://www.eldiario.es/politica/Gobierno-adelantara-jubilacion-policias-locales_0_539296649.html

lunes, 4 de julio de 2016

L'UNIFICACIÓ DE LES GRUES EMPITJORARÀ EL SERVEI

Ciutadans (C’s) alerta que la unificació de les grues municipals de Sabadell, Barberà del Vallès i Castellar del Vallès empitjorarà el servei

 


● Adrián Hernández critica que “tres vehicles seran insuficients per a les necessitats dels tres municipis”

El Grup Municipal de Ciutadans (C’s) a Sabadell ha alertat que la unificació de les grues municipals de Sabadell, Barberà del Vallès i Castellar del Vallès empitjorarà el servei, perquè els tres vehicles previstos seran insuficients per a les necessitats dels tres municipis en les hores de major demanda”, ha advertit Adrián Hernández, portaveu municipal de C’s. “No sé com serà possible cobrir les necessitats d’un territori de 91 km2, amb tres municipis, cinc nuclis de població i més de 250.000 habitants amb una flota tan reduïda, s’ha preguntat l’edil.

El portaveu de la formació taronja a Sabadell ha indicat que la mesura solament preténjustificar així que la municipalització del servei és un èxit de cara a la galeria

Per a Hernández, en realitat, l’objectiu del quatripartit de Sabadell és “vendre que la municipalización de la grua ha estalviat diners a la ciutat” i per aconseguir-ho s’han elaborat “unes previsions de demanda a la baixa, que acabaran repercutint en la qualitat del servei”, ha afegit. 

El Grup Municipal de C’s comparteix que la grua no ha de tenir un afany recaptatori i que s’ha de rebaixar el preu abusiu, però ha aclarit que “no s’ha de perjudicar al ciutadà que reclami l’actuació de la grua municipal per raons econòmiques”, segons Adrián Hernández.

El portaveu municipal ha recordat que Ciutadans ha defensat històricament les mesures de millora dels serveis públics”, però en aquest cas, ha puntualitzat, “les previsions de l’equip de govern per a aquest conveni ja apunten al fet que la municipalització repercutirà negativament en la qualitat del servei”. No obstant això, Hernandez comparteix que l’acord de col·laboració entre els tres municipis “és una solució beneficiosa, sobretot per a Barberà del Vallès i Castellar del Vallès que disposaran de grua en tota la franja horària”.

Publicado el 4/7/2016 en http://sabadell.ciudadanos-cs.org/2016/07/04/ciutadans-cs-alerta-que-la-unificacio-de-les-grues-municipals-de-sabadell-barbera-del-valles-i-castellar-del-valles-empitjorara-el-servei/


jueves, 30 de junio de 2016

5 CLAUS SOBRE ELS CAMVIS AL SERVEI DE LA GRUA MUNICIPAL

  •  Sabadell mancomuna el servei de grua amb Barberà i Castellar a partir de juliol.

  • Suposarà estalvis de fins al 50 per cent pels consistoris; s’estudiarà baixar la taxa el 2017.

     


Foto portada: Soler, Fernàndez i Giménez, aquest matí. Autor: J.d.A.

 

A partir del 1 de juliol i fins l’any 2019, el servei de retirada de vehicles de la via pública de Sabadell (més conegut com la grua municipal) arriba també els municipis de Castellar i Barberà del Vallès. És la primera mancomunació de serveis que es fa a Sabadell en anys.


El consistori va recuperar fa uns mesos la gestió directa d’aquest servei i ara la mancomuna amb els dos municipis veïns. A continuació expliquem algunes de les claus de l’operació
  1. L’ajuntament de Sabadell pagava a l’empresa concessionària, Dornier, més de 580.000 euros anuals per aquest servei. Amb la gestió directa, el servei costarà a l’Ajuntament 316.000 euros. En total, el servei costarà 401.000 euros, que pagaran els tres municipis en funció de la seva població. L’Ajuntament estima que l’operació comportarà un estalvi important: dels 580.000 euros fins una despesa prevista de 316.000 euros (un estalvi del 45 per cent). L’alcaldessa de Barberà, Sílvia Soler, assegura que el seu consistori gastarà la meitat que fins ara en aquest servei. L’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, manté que comporta “un petit estalvi” però assegura que els beneficis són també d’altre tipus, com tenir servei de grua les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any.
  2.  Les grues són de l’ajuntament de Sabadell. En total hi ha tres. Feien servei per a Sabadell i ara el faran també a la resta de municipis. Hi ha set treballadors, tots de l’ajuntament de Sabadell. Es cobrirà igual el servei? Segons el regidor de Serveis Centrals, Albert Boada, fins i tot es cobrirà millor. Fins ara l’empresa concessionària retirava uns 4.900 vehicles a l’any de la via pública. Ara se’n preveu retirar un 30 per cent menys a Sabadell, uns 3.500 en total, més 300 a Barberà i 250 a Castellar. En total, poc més de 4.000 retirades de vehicles. És a dir, les tres grues retiraran menys vehicles en tres municipis que abans només a Sabadell.
  3. La clau de volta del canvi, segons explica Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell, és la reconversió del servei. La concessió a Dornier permetia retirar una mitjana de 16 cotxes diaris de la via pública de Sabadell. Una plataforma ciutadania havia criticat la voracitat del servei. Ara es suprimeix aquesta obligació i la grua actuarà a demanda. De qui? De la Policia Municipal i també dels veïns. De fet, hi ha un altre canvi: ara un agent haurà de verificar en persona que el vehicle està mal estacionat abans de la seva retirada. Fins ara s’utilitzava un dispositiu electrònic que enviava una imatge a la comissaria de policia i amb la imatge el policia autoritzava la sanció i la retirada. “Hi ha seriosos dubtes que això fos legal”, assegura Boada.
  4. De moment, l’import de la taxa es mantindrà. 140 euros per retirada de vehicle. Però la taxa ha de cobrir el preu del servei. Si es manté la previsió de retirades i despesa del govern, la taxa es reduirà l’any 2017, ha assegurat Fernàndez. És molt probable, apunta Boada, anant una mica més enllà.
  5. La mancomunicació del servei de grua és un primer pas de col·laboració entre consistoris. “Un petit pas endavant en una pràctica que volem estrendre”, diu l’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez. “Una bona fita que ens aporta una millora econòmica i sinèrgies entre municipis”, manté l’alcaldessa de Barberà, Sílvia Soler.
Els tres consistoris posen en marxa una comissió de seguiment per coordinar el servei conjunt. De moment, el conveni de col·laboració, que s’ha signat aquest dijous, té vigència fins l’any 2019.


Publicado el 30/06/2016 en http://www.isabadell.cat/sabadell/societat/5-claus-sobre-els-canvis-al-servei-de-la-grua-municipal/

 


Els Ajuntament de Sabadell, Castellar del Vallès i Barberà del Vallès han posat fil a l’agulla per mancomunar el servei de grua, que a Sabadell s’ha municipalitzat aquest mateix any. Es tracta d’un canvi de model que aposta per deixar de banda el concepte de recaptació que s’imposava fins ara, apostant per un servei a disposició de la ciutadania que funcionarà sota demanda explicita i amb l’acompanyament d’agents de les policies locals del municipi on actuï.

El nou servei entrarà en vigor aquest divendres 1 de juliol i comptarà de tres grues que donaran cobertura als tres municipis. “Hi ha un canvi en el model de gestió que hi havia fins ara, que estava enfocat a un nombre determinat diari de vehicles que havien d’entrar al dipòsit, i ara ho girem a un servei sota demanda”, ha explicat l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez.

De fet, fins ara existia una quota que defineix el model recaptatori que imperava en el servei de la grua i que obligava l’entrada d’uns 16 vehicles diaris al dipòsit municipal, en el cas de Sabadell, fet que suposa, a l’ordre de 140 euros cobrats per servei, un total de 2.240 euros diaris. I això sense comptar l’import de les sancions imposades.

Estalvi econòmic

El cost de licitació del servei és de 401.534 euros, repartits a parts proporcionals entre els tres municipis d’acord amb el seu volum poblacional. Per a la ciutat de Sabadell suposa un estalvi de 166.000 euros, mentre que en el cas de Barberà és del 50%.

El servei comptarà amb una base a Sabadell, a Can Marcet, on es trobaran les tres grues, que es mouran sota demanda. En cada cas, dos agents de la policia local de cada municipi on actuï acompanyarà els gruistes, donat que hauran de donar fe de la necessitat de retirar el vehicle.

“És un pas endavant en una bona pràctica, la de compartir serveis, que ens agradaria poder estendre a diferents ajuntaments de la comarca, la bona pràctica de la cooperació en municipis liderats per forces polítiques de diferents colors, i esperem que hi hagi nous serveis per a mancomunar”, ha assenyalat l’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez. Aquesta esperança també l’ha materialitzat l’alcaldessa de Barberà, Sílvia Fuster, que ha assegurat que es tracta d’una “bona manera d’avançar en la cooperació entre ciutats veïnes”.

 Publicado el 30/06/2016 en http://www.naciodigital.cat/sabadell/noticia/7291/sabadell/castellar/barbera/sumen/forces/grua/sense/fins/recaptatoris


miércoles, 29 de junio de 2016

SABADELL COMPARTIRÀ EL SERVEI AUXILIAR DE GRUA AMB CASTELLAR I BARBERÀ


El regidor de Serveis Centrals, Albert Boada, ho va avançar en el darrer ple

El conveni es presentarà dijous

 

 


La ciutat de Sabadell compartirà el servei auxiliar de la grua municipal amb els municipis de Castellar del Vallès i Barberà del Vallès. Segons ha informat l'Ajuntament sabadellenc a través d'una convocatòria de premsa, es tracta de la posada en comú d'un dels serveis que ha estat objecte de municiaplització, d'acord amb els plans que el govern quatripartit de la capital vallesana va plantejar a l'inici del mandat.

La intenció de compartir el servei amb altres municipis ja la va avançar el regidor de Serveis Centrals, Albert Boada, en el darrer ple municipal, sense especificar llavors amb quins municipis s'estava conversant. L'oposició, en aquell moment, va posar sobre la taula el fet que el procés de municipalització podia comportar que el consistori hagués de respondre amb indemnitzacions.

El nou servei mancomunat es presentarà dijous al matí a l'Ajuntament de Sabadell, on es firmarà el conveni entre els alcaldes de la capital vallesana, Juli Fernàndez, el de Castellar, Ignasi Giménez, i l'alcaldessa de Barberà, Sílvia Fuster.

 Publicado el 29/06/2016 en http://www.naciodigital.cat/sabadell/noticia/7267/sabadell/compartira/servei/auxiliar/grua/amb/castellar/barbera

domingo, 5 de junio de 2016

ENTREVISTA A L'INTENDENT MAJOR SR. JOAN ANTONI QUESADA




Joan Antoni Quesada, intendent major de la Policia Municipal: “l’encàrrec rebut és fer una policia de servei al ciutadà”


Joan Antoni Quesada

Joan Antoni Quesada, 56 anys, és el nou Intendent major de la Policia Municipal de Sabadell. Atèn iSabadell al seu despatx quan fa poc més d’un mes que ha aterrat al càrrec. Reconeix que encara té molt per conèixer de la societat sabadellenca. Pregunta sobre diferents aspectes de la localitat mentre aspira a posar en marxa el seu manual d’estil a la policia sabadellenca.

 

És llicenciat en Geografia i Història, i va intentar ser mestre. Interpreta la professió policial amb voluntat d’anar a les causes dels conflictes, teixint complicitats amb la ciutadania i amb l’intent de dirigir una policia complexa com la de Sabadell, amb “mirada lateral i no de túnel”. A aquest terrassenc casat i amb una filla de cinc anys l’acompanyen 30 anys de professió i un llarg currículum acadèmic: diplomat en Criminologia per la UAB, llicenciat en Geografia i Història per la UB i que entre altres ha cursat un postgrau en Gestió de la Qualitat, un Màster en Gestió Pública i un altre en Polítiques Públiques Socials.
Senyor Quesada, com va aproximar-se al món policial? D’on prové la seva vocació?

No és inicial sinó es va construint a mesura que em vaig acostar al cos i em presento a les oposicions. En el meu cas, anava acompanyant un amic que volia fer policia i no es volia presentar sol. El vaig acompanyar a ell i a un altre amic. Ells van suspendre i jo vaig aprovar. Treballava en una empresa fent temes d’administració. Vaig decidir entrar a la policia com agent de carrer a l’Hospitalet. Quatre anys. L’any 88 em vaig presentar com a cap de cos a Salt.
Hospitalet. Salt. El Prat. Terrassa. I ara Sabadell. Què ha après a cada un dels municipis on ha treballat?

Les problemàtiques eren diverses. Al Prat la comissaria està al barri de San Cosme amb una realitat determinada, treballant molts temes de poble gitano, en una època on l’heroïna i la droga estaven a l’ordre del dia. Anys 90. A Salt vaig aprendre molts dels processos d‘integració de nouvinguts. I a Terrassa també, especialment en quant a la població marroquina. A cada etapa he incorporat com una capa diferent però sempre ha intentat tenir una visió lateral el més àmplia possible dels problemes.
Quesada no va viure els fets del barri de Ca n’Anglada de Terrassa de forma directa perquè encara treballava al Prat però sí que es va incorporar un parell d’anys més tard. Manté la importància de la tasca de les policies locals després dels conflictes. “Calia pacificar la situació i polítiques públiques per generar un clima de confiança”, sosté. Una tasca a llarg termini bàsica per a la policia local, que vol implantar a Sabadell.
En aquestes situacions com les de Ca n’Anglada, causades per un conflicte social, quin paper han de tenir les policies locals?

En primer lloc, contenció. Identificar els agents importants que pugin ajudar a afrontar el conflicte. És important tenir interlocutors que tindràs si has fet una bona política preventiva que et generi passarel·les per arribar als actors importants.

Qui i com li van fer arribar l’oferta per liderar la Policia Municipal de Sabadell?

Em van cridar des de l’Ajuntament. L’alcalde. Em van cridar a l’Ajuntament i em van plantejar la situació del cos i el nou projecte. M’ha arribat en un moment personal amb ganes. Em va fer il·lusió. En quant a la feina no vaig dubtar però havia de veure la meva adaptació personal i familiar.
Arriba amb 56 anys i amb més de 30 anys d’experiència. Se sent fitxat per fer neteja amb la situació que hi ha?

Crec que no. L’encàrrec és tenir una policia de servei al ciutadà. Remoure l’organització amb procediments que donin resultats mesurables de cara al ciutadà.
Què vol aportar al cos de Sabadell?

Una forma especial de veure les coses. Veure el problema que hi ha darrere dels conflictes. No veure la part de dalt dels conflictes. Hem de fer polítiques de contenció però cal identificar els factors causants. És fonamental. A vegades seran problemes econòmics, altres no arribar a final de mes de forma puntual. Altres vegades altres. A partir d’aquestes causes, actuar en conseqüència. Si no els identifiques, només et quedes en la superfície. Treballant així dóna més resultats o amb més valor afegit que les decisions immediates o els contingents policials de contenció.
Com ha estat el seu aterratge en aquestes primeres setmanes?

Hi ha tres qüestions: conèixer el territori, les persones i l’organització de les persones en una estructura. Encara no tinc tota la informació però hem identificat moltíssimes àrees de millora en el cos i procediments a corregir.
Ha trobat les famoses capelletes de la Policia Municipal?

Tothom en parla d’elles però físicament encara no les tinc identificades. Intueixo per on van les coses. Totes les organitzacions tenen tendència a generar subcultures que s’han de remoure amb l’objectiu que es puguin obrir. A vegades és gent que comparteix durant massa temps interessos determinats o una orientació cap al servei que no és la que toca. També cal acompanyar-les per girar-les com un mitjó. A aquesta situació se li dona la volta amb transparència, resultats, procediments estàndard per a tothom igual i estant molt a sobre. En això he estat molt combatiu.
Quants agents té la Policia Municipal de Sabadell?
A dia d’avui som 220 policies. Tenim una ràtio de 1,02 policies per 1.000 habitants. És una taxa molt baixa. A Terrassa era una mica superior i amb un projecte de creixement per arribar als 250 o 270 efectius. I té lògica. L’any 1994 es van distribuir les ràtios entre els diferents cossos de seguretat i es parlava que les policies locals havien de tenir una ràtio de 1,5 per cada 1.000 habitants.
Estem molt lluny. A Sabadell per tant caldria incrementar un 50 per cent la plantilla. Passar dels 300 de llarg.
Per anar bé hauríem d’estar entre 270 i 300 efectius. Aquest any entren alguns agents nous però és insuficient, a més amb la jubilació d’alguns dels que tenen més experiència. A més, la nostra organització, si volem una policia propera, ha de tenir els efectius formats i adaptats.
La policia de proximitat costa diners.
Exacte. Com la fruita de proximitat i qualsevol altre producte de proximitat. Té un valor diferent. Si vas a una gran superfície el valor és un altre. Tot el que aporta la proximitat cal tenir-ho en compte.
Hi ha suficients agents patrullant al carrer?
Calen més. I no ens interessen agents a la comissaria. A la policia se l’avalua per la capacitat de resposta al ciutadà i no per l’eficiència administrativa.
La Policia Municipal de Sabadell està suficientment dotada a nivell material? S’ha parlat molt de la falta d’armilles o d’altres elements.

Hi ha en  marxa un procediment per adquirir-les. També es renovaran els vehicles amb un renting. En les armilles vull introduir quatre canvis: que siguin més lleugeres i per una altra banda no vull armilles agressives sinó que es vegin com una part més de l’uniforme. També calen canvis interns dins de la comissaria, remodelació de l’espai disponible, la sala de comandament, la sala de gestió del telèfon d’emergències: 900112092, la sala de recepció i atenció ciutadana.
Molts ciutadans mantenen que truquen a la policia, especialment a la nit, i no acudeixen ràpidament. És mala organització o manca d’efectius?

Depèn de l’hora. Té relació amb les hores valls i les hores punta. Si es truca en hora punta, entre les 11 de la nit i la una de la matinada, es trigarà més. Si es truca en hora vall, es trigarà poc. I l’organització del servei es fa per la mitjana, mai per l’hora punta i mai per l’hora vall. Però és cert que si algun ciutadà truca per molèsties causades pel soroll, si es triga en arribar potser després ja no hi ha el soroll i el veí ja no està molest pel soroll però sí per la tardança. Haurem de millorar l’atenció telefònica.

Els sabadellencs confien en la seva Policia Municipal?
Pel que veig fins ara, el ciutadà es queixa més o menys del mateix, com la tardança de la que parlàvem, de que el tracte telefònic no es correcte i que la seva demanda no s’atén eficientment. Hem d’aprendre de les queixes i reenfocar de nou el servei de policia, penso que partim d’una bona base humana
La confiança ha disminuït amb els dos màxims comandaments policials investigats per tràfic d’influències entre altres. Aquests dos càrrecs són funcionaris i continuen al cos. Com la pensa recuperar la confiança?
Respecte a aquests dos comandaments es busquen solucions perquè facin altres feines en altres dependències. Fis que no hi hagi sentència, faran tasques administratives. Se’ls ha rellevat de qualsevol tipus de capacitat de decisió al cos policial.
El senyor Duran i Sánchez Cortés s’han reincorporat al cos però diu que no fan funcions policials. I quines fan?
Se’ls estan buscant però faran tasques en altres departaments de l’Ajuntament. Els hem de comunicat a ells abans. Així estaran fins que es resolgui el procediment judicial.
Quina és l’estructura de comandaments ara?

Hi ha un intendent major, una inspectora i dos sotsinspectors, a part dels sergents i caporals corresponents. La inspectora [Pepita Llonch] és la meva sots cap.
Tampoc ajuda a recuperar la confiança conèixer casos de presumptes arbitrarietats com les comeses per l’agent 1448, que va multar una fornera, un ciutadà per dur el CAT a la matrícula o una veïna durant la Festa Major per passar amb el cotxe pel carrer.

L’he seguit per la premsa. Però sé que aquest agent ja no treballa aquí.
L’Associació Independent de la Policia Municipal ha portat als tribunals els indicis de presumptes irregularitats salarials d’un grup d’agents. Quina informació té al respecte i quines mesures pensa prendre?

Hi ha una investigació interna. En pocs dies hi haurà resultats.
Unitats especials. N’hi ha d’haver? Quines? Quantes?
Depèn del contingut de la feina a fer, i de les competències i atribucions que se’ls donin. El cos en necessita policies, per exemple, per fer anàlisis. El cos s’organitza en unitats generalistes i especials, com la unitat  de seguretat viària escolar, de proximitat, d’anàlisis o els motoristes, que tenen funcions especials
Està en contra de les unitats d’antiavalots?
Estic en contra de les unitats antiavalots en les policies locals, aquesta funció i competència s’ha de prestar per una altra administració. No estic en contra d’unitats de seguretat amb base de proximitat i complementàries a la resta d’unitats de la policia. La ciutat té unes necessitats de seguretat i convivència i només es pot atendre amb la proximitat.
Li sembla bé que hi hagi una unitat canina?
Té coses bones i dolentes. Es poden treballar temes amb les escoles i plaçes públiques a part d’altres aspectes. És la primera vegada que treballaré amb una.
Ha trobat rastre de la famosa unitat d’informació, també coneguda com la unitat d’espies?
No. No sé si existien els informes. S’ha desmuntat del tot. Les persones que estaven integrades s’han reintegrat als servei però no tinc cap constància d’informes elaborats.
Sabadell és una ciutat segura?

En general, les taxes són correctes. Les ciutats són segures en base a dos criteris. Una cosa és el que diuen les estadístiques (les denúncies…) que ens situen en una escala molt concreta i una altra la percepció de seguretat dels ciutadans. Aquí intervenen moltes variables. Cal tenir en compte els delictes que poden generar més alarma social. Tant important és la seguretat real com la percepció.


Hi ha zones a la ciutat on hi ha una percepció baixa. Per exemple, als barris del nord.

És una zona on hi ha una sensació de por més alta però té taxes baixes de criminalitat. En canvi, a les zones on hi ha gent indeterminada delinquint poden tenir una sensació de seguretat alta.
Paradoxalment al nord hi ha una oficina de la Policia Municipal i no pot garantir la seguretat ni dels treballadors de la biblioteca. De què serveix?

Si estàs allà és per interactuar amb el barri i tenir relacions amb el veïnatge i per això es necessiten efectius, no  pots descentralitzar si no tens els recursos.. S’ha construït abans la casa que el contingut en aquest cas.
La Policia Municipal de Sabadell no té perfil a Twitter ni a les xarxes socials. Van presentar una aplicació mòbil fa pocs mesos. I l’última actualització és del mes de febrer. Què pensa millorar de la política de comunicació?

El Twitter l’hem de posar en marxa. És important per donar consells als ciutadans i rebre comunicacions per part d’ells. No tothom està a Twitter però sí que és cert que la gent jove hi és. A Facebook no ho tinc tan clar. Però a Twitter hi hem de ser.



L’any passat va haver-hi un operatiu policial a Sabadell, i també al municipi del qual prové vostè, contra el gihadisme. Quin paper ha de jugar la Policia Municipal per prevenir i lluitar contra aquest tipus de delinqüència internacional?
Hi ha una part preventiva. Cal detectar desviacions i per fer-ho cal un sistema de relacions amb la comunitat que faciliti saber l’evolució de determinades persones i comportaments. Es tracta de generar ponts i per fer-ho cal tota una logística. Acabem aportant aquesta informació al cos especialitzat que li toqui, Mossos d’Esquadra o el corresponent.
Posteriorment també tenim un paper. Al veí d’una comunitat on li entren a les tres o a les quatre de la matinada en el pis de dalt se li genera una alarma que no marxa quan acaba el dispositiu. Cal treballar l’adaptació posterior. A Terrassa després de l’operatiu vam intentar parlar amb totes les persones que van tenir alguna relació amb els fets, ens vam reunir amb ells, i també escala per escala per facilitar l’adaptació aportant-los tota la informació ja que sovint no tot el que s’explica és suficientment clar o complet. Vam parlar amb escoles, mestres, veïns, gent dels oratoris, comerciants per normalitzar la percepció de risc. Vam aconseguir que el nivell de preocupació baixés moltíssim i va ser en bona part per tenir bons ponts i interlocutors en diferents sectors.
En les últimes setmanes hi ha hagut un repunt d’activitats d’extrema dreta a la ciutat, amb pintades i amenaces a un casal ocupat. Com planteja aquesta problemàtica?

Hi ha hagut dos atacs. Vam visitar amb l’alcalde el conseller d’Interior per tenir més informació. No totes les persones que van participar en aquestes accions viuen a Sabadell, alguns venen de fora. Però hi estem molt a sobre. No volem que la pau social necessària per viure, conviure i tenir garantits els nostres drets i llibertats quedi alterada per col·lectius que generen tensió. La societat nostra genera conflictes però els hem de tenir identificats i controlats.

Publicado el 4/7/2016 en http://www.isabadell.cat/persones/joan-antoni-quesada-intendent-major-de-la-policia-municipal-lencarrec-rebut-es-fer-una-policia-de-servei-al-ciutada/


jueves, 5 de mayo de 2016

ENTREVISTA A JOAN ANTONI QUESADA

Joan Antoni Quesada: «No és lògic que es conegui Sabadell pel cas Mercuri»

El nou intendent major de la Policia Municipal ha assumit el càrrec aquesta setmana 

Agafa les regnes del cos amb voluntat de millorar la seva projecció púbica i interna 

Alcaldia ha ordenat una investigació sobre el possible desviament de mig milió d'euros per part de sis membres del cos 

Duran segurà apartat fins que recursos humans no en decideixi el seu futur

 

Joan Antoni Quesada (1959) és des d’aquesta setmana nou intendent major de la Policia Municipal de Sabadell, càrrec que s’ha creat per liderar el cos a la ciutat. Amb una trajectòria de 30 anys com a policia local a les seves espatlles, ha treballat com a intendent de la Policia Local d’El Prat de Llobregat, inspector de la Policia Municipal de Salt o intendent en cap de la Policia Local de Terrassa, càrrec que ha ocupat des de 2001 i fins el mes passat. NacióSabadell ha pogut analitzar amb ell el present i futur de la Policia Municipal a Sabadell, i quines són les conseqüències que el cas Mercuri ha tingut en el cos. 

 

 - Com va ser per passar de liderar la policia a Terrassa a fer-ho a Sabadell?


- Em van demanar si em podia entrevistar amb l’alcalde, i em va plantejar la proposta obertament. Vaig demanar dos dies per rumiar-m’ho, quan estàs en un lloc i has de passar a un altre és un trasbals i ho has de pensar bé. Sabia, a més, que hi havia problemes a Sabadell, però sincerament, prefereixo una organització amb problemes que es poden resoldre que una que no en té.

- No li va semblar curiós que busquessin algú de fora del cos?

- Sempre és bo dur algú de fora, hi ha organitzacions capaces de proveir caps al cos, i d’altres on solen venir de fora. Quan vaig marxar d’El Prat de Llobregat va venir una altra persona, i quan vaig anar a Salt la persona que vaig substituir va marxar a Figueres. Funciona així, i sóc partidari que la gent vingui de fora, igual que també que els d’aquí marxin fora si volen créixer, per tenir una visió lateral de les coses i no tan focalitzada.

- I en dos dies va prendre la decisió.

- Sóc dels que pensa que les coses, quan es presenten, s’han de seguir. Em diuen que hi ha una feina i que creuen que la puc fer, i ho assumeixo, el tema m’agradava. Mai havia treballat amb un govern com el que hi ha ara a Sabadell, he treballat amb ajuntaments d’ICV, del PSC i d’independents, però mai amb un que té una mica de tot. De fet, és el contrari que a Terrassa, on l’oposició és la mateixa ideològicament parlant que els partits que governen aquí.

- Quines perspectives té per a la Policia Municipal?

- En els pocs dies que fa que sóc al càrrec he vist que hi ha molts espais de millora, i serà positiu incidir-hi, per treballar i obtenir la qualitat que espera el ciutadà. Això suposa incrementar la presència dels agents al carrer, les relacions amb ciutadans amb la policia de proximitat, i augmentar la capacitat en temes com ara la recepció i tramitació de denúncies, que al final dóna valor afegit a viure a la ciutat.

- Quina diferència hi troba amb Terrassa?

- Són organitzacions molt diferents, cada poble té la seva pròpia estructura policial. A Terrassa estava molt orientada als serveis per a les persones i les organitzacions veïnals. A nivell de dimensions i població no són tan diferents, algunes propostes les traslladaré d’allà aquí perquè estan prou provades i madures, sobretot en la part relacional, i aquí esperem que doni resultats.

 


Joan Antoni Quesada, al seu despatx de la comissaria de Sabadell. Foto: Albert Segura


- Com s’ha trobat el cos?

- Hi trobo persones que tenen una gran potencialitat, amb moltes ganes de fer canvis i progressar, aprendre noves habilitats, ha estat una impressió molt positiva. Crec que podem portar l’organització a un nivell d’excel·lència.

- I com creu que l’ha afectat el cas Mercuri?

- A Terrassa ens en vam assabentar per la premsa, recordo la imatge dels agents de policia entrant a l’Ajuntament i de l’escorcoll, va obrir tots els telenotícies. Quan passen aquestes coses quedes sobtat, edificis emblemàtics, que generen respecte, amb una cosa tan estranya com policies traient-ne papers... va ser un impacte. Amb tot, hi ha dues persones del cos investigades – Josep Miquel Duran, excap del cos, i Antoni Cortés, exsotscap – i això provoca certa confusió.

- I com es resoldrà?

- A curt i mitjà termini crec que és un tema del qual se n’acabarà girant full, s’imprimiran altres ritmes i formes de fer les coses. Hi haurà sentències, però el cert és que es tracta d’una història complexa. El govern de la ciutat ja ha fet el que calia fer, i ara cal girar full perquè no té lògica que una ciutat com Sabadell sigui coneguda per un cas com ho és el Mercuri. No és positiu que se l’associï amb un cas de corrupció.
 
- Fins ara el lideratge del cos l’ha tingut Pepi Llonch.

- Ha fet la gran feina de tripular l’organització amb totes les dificultats que hi ha hagut. Els dos màxims responsables van tenir un problema de salut i van abandonar el cos, i s’ha fet càrrec d’una situació sobrevinguda. És una gran professional.

- Amb tot, l’excap, Josep Miquel Duran, segueix al cos, i l’alcalde va dir que no assumiria cap responsabilitat.

- Els serveis de recursos humans estan buscant una sortida a aquest tema. Mentre duri el procés, estarà apartat del servei de la policia, però no sé a hores d’ara quina serà la solució.

- A banda, l’Associació Independent de Policies Municipals de Sabadell acusa Duran i cinc policies més de desviar mig milió d’euros.

- Hi ha un encàrrec d’Alcaldia per investigar internament aquest fet, depenent del resultat de la investigació es prendran les mesures que correspongui. Si algú ha fet ús indegut de fons públics, n’assumirà les conseqüències. Intento, però, ser molt prudent fins que no es tanquin les investigacions i es verifiqui tot allò que calgui.

- Un altre cas que ha embrutat el nom del cos és el de l’agent que posava multes a tort i a dret, com és el cas d’una fornera de la plaça del Mercat Central.

- Hem de pensar que darrera d’aquests casos hi ha un cos amb unes 220 persones, hi ha moltíssima gent que tira de les màquines i presta un bon servei. A vegades les organitzacions tenen aquests elements, i la nostra obligació és identificar-los i aïllar-los, i establir allò que la legislació preveu per aquestes situacions. Les nostres cadenes funcionen això. Significa que l’agent que va multar la fornera representa tota la Policia Municipal de Sabadell? Mereixen un respecte, si no s’acaba danyant la reputació de tot el cos.


Publicado el 05/05/2016 en  http://www.naciodigital.cat/sabadell/noticia/6332/joan/antoni/quesada/no/logic/es/conegui/sabadell/cas/mercuri

miércoles, 4 de mayo de 2016

JOAN QUESADA, NOU INTENDENT MAJOR DE LA POLICIA MUNICIPAL DE SABADELL


Joan Antoni Quesada

 

Joan Antoni Quesada, el nou màxim responsable tècnic de la policia local, ha estat presentat a la plantilla de la Policia Municipal, en els darrers dies. Quesada prové de la Policia Municipal de Terrassa i és l’intendent major de la Policia Municipal de Sabadell des d’aquest dilluns.

 

Quesada ocupa el càrrec d’intendent major, una figura que s’ha creat de bell nou, des del passat 1 de maig. El nou intendent major té una trajectòria professional de més de 30 anys d’experiència en el cos de la policia local, on ha treballat en diferents ciutats i amb diverses responsabilitats. Des de 2001 fins ara, ocupava el càrrec d’Intendent en cap a la Policia Municipal de Terrassa i anteriorment va estar Intendent de la Policia Local del Prat de Llobregat i Inspector de la Policia Municipal de Salt, entre d’altres càrrecs.

Pel que fa al seu currículum, segons informació municipal, Quesada és Diplomat  en  Criminologia per la Universitat de Barcelona  (UB), Llicenciat en Geografia i Història, secció Geografia Humana, per la UB i, entre d’altres, ha cursat el Màster en Gestió Pública (ESADE, UPF i UAB) per l’IDEC, el postgrau en Gestió de la Qualitat per l’UPC i el Màster en Polítiques Públiques Socials de la UPF.

L’Ajuntament ha recordat que “la plaça d’Intendent Major de la Policia Municipal, que estava prevista a la relació de llocs de treball aprovada inicialment en el pressupost municipal del 2016 del passat 18 de març, permetrà disposar d’una direcció estable a la policia local i ve a reforçar l’aposta del Govern de consolidar el model de policia de proximitat”.

Publicado el 04/05/2016 en  http://www.isabadell.cat/sabadell/joan-antoni-quesada-nou-intendent-major-de-la-policia-municipal-de-sabadell/

domingo, 1 de mayo de 2016

JOAN ANTONI QUESADA ÉS DES D'AVUI EL NOU INTENDENT MAJOR DE LA POLICIA MUNICIPAL DE SABADELL

 

L'intendent del cos de seguretat a Terrassa assumirà les funcions oficialment dilluns

Fins ara Pepi Llonch ha estat la màxim responsable del cos a Sabadell 

 

 

 Joan Antoni Quesada és des d'avui el nou intendent major de la Policia Municipal de Sabadell. Assumeix el càrrec que recau en Pepi Llonch des del mes de juny de 2015, i en substitutció de Josep Miquel Duran, investigat en el cas Mercuri, que va fer baixa amb el canvi de govern a Sabadell.


Quesada arriba a Sabadell procedent de Terrassa, on ha estat cap del cos, i després d'un període mogut a la capital sabadellenca. En declaracions a NacióSabadell, quan es va saber el seu nomenatment va assegurar que la situació que afrontava era molt interessant "amb tota la problemàtica que hi ha hagut" a Sabadell. Tot i que el dia d'incorporació és aquest diumenge, 1 de maig, ho farà de manera oficial dilluns, 2 de maig.


El nou responsable tindrà una patata calenta a les mans, la presència de Josep Miquel Duran al cos, un cop s'ha reincorporat aquesta mateixa setmana després de fer baixa des del mes de juny de l'any passat. 

 

L'alcalde, Juli Fernàndez, ha insistit aquests darrers dies que al capdavant de la policia no hi haurà mai "no serà cap de la policia ningú que sigui imputat".


Tot i això, tampoc ha aportat cap dada sobre quina serà la seva destinació a partir d'ara, decisió que deixa en mans del nou responsable màxim del cos.

 

Publicado el 01/05/2016 en  http://www.naciodigital.cat/sabadell/noticia/6230/joan/antoni/quesada/des/avui/nou/intendent/major/policia/municipal/sabadell

 

jueves, 28 de abril de 2016

SBDLC DEMANA RETIRAR TOTA RESPONSABILITAT POLICIAL A JOSE MIQUEL DURAN

 PUBLICADO EN I.SABADELL.CAT

 

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció demana al govern municipal més fermesa per evitar que la Policia Municipal tingui de comandament una persona imputada per delictes contra l’administració pública. L’intendent de la Policia, Josep Miquel Duran, va tornar al seu lloc de feina dilluns després d’un any de baixa.

 

Malgrat que Duran va agafar vacances unes hores després i que quan torni del seu descans ja tindrà un superior, Joan Antoni Quesada, la plataforma que exerceix l’acusació popular al cas Mercuri demana al quatripartit d’esquerres més fermesa per apartar Duran de les seves responsabilitats, i més celeritat per obrir un expedient administratiu que determini si va dur a terme actuacions irregulars.

Duran va agafar la baixa mèdica 48 hores abans del canvi de govern a l’ajuntament de Sabadell. I com va publicar iSabadell aquest dilluns (més info: ‘L’investigat intendent Duran, de nou a la Policia‘), aquest 25 d’abril es va presentar al seu lloc de feina amb l’alta mèdica, disposat a recuperar el comandament del servei policial. Ha estat gairebé un any de baixa i va tornar una setmana abans de tenir un superior, el nou Intendent major de la Policia, Joan Antoni Quesada.

Aquesta actitud, al nostre entendre, desafiant i provocadora del senyor Duran, representa un menyspreu per la funció pública, per la ciutat i pel cos de la Policia municipal. Davant d’aquesta situació, des de la Plataforma SBDLC demanem al govern municipal la màxima fermesa política per a prendre les mesures necessàries per apartar-lo de les responsabilitats dins la Policia municipal, alhora que reclamem més celeritat en l’obertura de l’expedient administratiu per determinar quines actuacions irregulars hagi pogut cometre mentre exercia el màxim comandament policial”, assegura l’entitat, formada per partits d’esquerres (ERC, ICV, EUiA, Entesa, CUP, Guanyem i ciutadans a títol individual), que exerceix l’acusació popular en bona part de les peces que conformen el cas Mercuri.

Duran està sent investigat en la peça sobre els abocaments irregulars a la finca de Can Xupa, per treure multes de trànsit i per omissió del deure de perseguir el delicte. “Uns presumptes delictes molts greus que infligeixen tot principi d’un funcionari públic”, assegura Sabadell Lliure de Corrupció. L’intendent de la Policia Municipal va anar a treballar dilluns però ja no ha tornat. 

Ha agafat vacances. És la sortida que ha trobat el quatripartit encapçalat per Juli Fernàndez per evitar un cap de la Policia Municipal imputat fins que s’incorpori al cos el nou Intendent major, Joan Antoni Quesada, el proper 1 de maig.

 

PUBLICADO EN NACIO DIGITAL

 

L’excap de la Policia Municipal va reincorporar-se al cos dilluns després de fer baixa amb el canvi de govern local

Asseguren que volia agafar les regnes del cos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció denuncia que l’intendent en cap de la Policia Municipal de Sabadell, Josep Miquel Duran, ha volgut agafar les regnes del cos després de fer baixa des del canvi de govern a Sabadell. Per aquest motiu, el col·lectiu demana a l’executiu local que eviti que Duran torni a liderar el cos, a l’espera de la incorporació com a intendent major el proper 1 de maig de Joan Antoni Quesada.

En un comunicat, la plataforma “deplora” la “maniobra” de Duran, que consideren que vol tornar al capdavant de la Policia Municipal. Detallen que es va personar dilluns a les dependències municipals “disposat a recuperar el comandament del servei policial com si re no hagués passat, després d’un any d’haver agafat una baixa mèdica de dubtosa credibilitat”.

Duran està investigat per haver comés, presumptament, diversos delictes. En la peça nº 6 de Can Xupa,  hi apareix per un presumpte delicte de permissivitat, en la peça nº 30 per un possible delicte per la retirada de multes de trànsit i en la peça 33 pel presumpte delicte d’omissió del deure de perseguir delictes. “Uns presumptes delictes molt greus que infligeixen tot principi d’un funcionari públic, aquesta actitud, al nostre entendre, desafiant i provocadora representa un menyspreu per la funció pública, per la ciutat i pel cos de la Policia Municipal”, apunta el col·lectiu.

Per aquest motiu, demanen al govern municipal que apartin Duran de les seves responsabilitats al cos, on actualment és Pepi Llonch qui es troba al capdavant de la Policia Municipal. Això serà fins dilluns, quan Joan Antoni Quesada agafarà les regnes. Serà llavors quan s’haurà de determinar en quin grau i càrrec queda situat Duran.

 

Publicado el 28/04/2016 en  http://www.naciodigital.cat/sabadell/noticia/6232/sbdlc/demana/retirar/tota/responsabilitat/policial/josep/miquel/duran

 

 

martes, 26 de abril de 2016

L’INVESTIGAT JOSEP MIQUEL DURAN, NOVAMENT AL FRONT DE LA POLICIA MUNICIPAL



Foto portada: Duran, a la dreta, en una imatge d'arxiu. Autor: Ajuntament.

 

L’intendent en Cap de la Policia Municipal de Sabadell, Josep Miquel Duran, investigat (abans imputat) en el marc del cas Mercuri per tràfic d’influències en algunes de les peces, ha estat de baixa mèdica des de la formació del quatripartit a l’Ajuntament. Fins aquest dilluns, quan s’ha presentat a les dependències de la Policia Local amb l’alta mèdica.

 

 

Duran va agafar la baixa pràcticament al mateix temps que el sotscap Antoni Sánchez Cortés, coincidint amb l’arribada del nou govern a l’ajuntament de Sabadell. Segons ha pogut saber iSabadell de fonts properes al cos policial, aquest dilluns Duran ha tornat al seu lloc de treball i ha lliurat a Recursos Humans l’alta mèdica amb data del passat divendres 22 d’abril, reincorporant-se d’aquesta manera al capdavant de la Policia Municipal de Sabadell. Així deixa sense validesa el nomenament de l’alcalde d’Inspectora interna en Cap a Pepita Llonch Sáez degut a la incorporació d’un superior jeràrquic.

Durant la jornada, l’intendent ha passat pels diversos departaments policials exercint de cap de la policia local. Després de lliurar la baixa li han ofert agafar vacances -tal com van fer anteriorment amb el sotscap Cortés- i aquest ha renunciat.

El propi alcalde, Juli Fernàndez (ERC), es va comprometre a apartar els imputats de la direcció del cos. Per això, el consistori va crear la figura de l’Intendent major, una posició de treball jeràrquicament superior a l’intendent i al sotscap. Aquesta nova plaça d’Intendent Major l’ocuparà en comissió de serveis l’actual intendent de Terrassa. 

Es tracta de Joan Antoni Quesada, que s’incorporarà el proper dilluns. Tot i aquesta sèrie de moviments no han aconseguit aturar que un investigat (abans imputat) en el cas Mercuri estigui novament al front de la Policia Municipal de Sabadell. Almenys durant uns dies. 

Duran està fortament contestat al cos policial. Sense anar més lluny, l’Associació Independent de la Policia Municipal va dur fa uns dies una denúncia als jutjats en la que s’assenyalava bona part de la política de retribucions impulsada per Josep Miquel Duran, que va ser fitxat per Manuel Bustos per dirigir la policial local


Publicado en 26/04/2016 en .http://www.isabadell.cat/sabadell/politica/linvestigat-josep-miquel-duran-novament-al-front-de-la-policia-municipal/

martes, 19 de abril de 2016

DENÙNCIEN A SIS POLICIES MUNICIPALS






L’Associació Independent de Policia Municipal de Sabadell (AIPMS) ha presentat una denúncia contra sis agents locals pel cobrament indegut de mig milió d’euros. El col·lectiu parla de l’existència d’una presumpta trama corrupta que depenia de l’intendent del cos i que hauria actuat durant més de sis anys. 

El suposat cobrament il·lícit de prop de mig milió d’euros s’hauria fet quan els agents depenien orgànicament de l’intendent de la Policia Municipal Josep Miquel Duran, també investigat en el Mercuri, cas que li va costar l’alcaldia al PSC. 

L’Ajuntament ha confirmat l’existència d’aquests cobraments irregulars «en forma de plusos i complements per fer tasques que en realitat no realitzaven». 

L’associació vol deixar clar que la denúncia l’ha presentat en «base a uns presumptes actes punibles i de caràcter delictiu per part d’un grup molt reduït de comandaments i agents d’aquesta Policia Municipal». 

En aquest sentit, tots els actes denunciats són contraris a les normes del cos. La denúncia sosté que els sis agents podrien haver comès presumptament tota una sèrie de delictes com els de prevaricació, omissió del deure de perseguir delictes, estafa a l’administració pública, malversació de caudals públics i tràfic d’influències. 

El consistori ha informat que des de l’entrada del nou equip de govern es va obrir una investigació, que encara no «s’ha tancat, per saber què estava passant al cos». 

Al llarg d’aquest procés l’equip de govern va constatar l’existència de cobraments irregulars i per aquest motiu «es van deixar de pagar l’estiu passat» a la vegada que es dissolien diferents unitats especials de la policia en les què suposadament havien treballat alguns dels agents denunciats.


Publicado el 19/04/2016 en  http://www.diaridesabadell.com/2016/04/18/denuncia-contra-sis-policies-municipals-per-cobraments-il%C2%B7licits/